На този свят има два вида хора …

original

В Палестина има две морета. В едното море – кристално чиста вода и много риба. Бреговете му са украсени с богата зеленина. Дърветата простират своите клони над него и протягат жадните си корени, за да пият животворна влага.

… В това море се влива река Йордан. Това море се смее в лъчите на Слънцето. И хората са построили домовете си в близост до бреговете му, а птиците са свили гнездата си до бреговете му; всичко живо се радва на това море.

И река Йордан тече по-нататък на юг и се влива в друго море.

Тук няма да чуете плясъци на риба, песни на птици, смях на деца, няма да видите как трептят листа на Слънцето. Без крайна нужда нито един пътник няма да стигне до това място. Въздухът е тежък и задушен, и нито хора, нито животни, нито птици не пият от това море.

Поради какво тези две морета, разположени в съседство, са станали толкова различни? Не заради река Йордан. То захранва с чиста вода и двете морета. И не заради почвата, на която се намират тези морета, и не е и заради региона, в който те се намират.

Разликата е в това. Галилейското море получава водите на река Йордан, но то не ги задържа. На всяка капка, която се стича в в него, има капка, която изтича. Това море получава толкова, колкото отдава.

А другото море е много умно, то ревниво пази своите води. То не се поддава на изкушенията на щедростта. То съхранява всяка капка, която е получило.

Галилейското езеро отдава и живее. А това, другото море, не отдава нищо. И затова го наричат Мъртво.

В този свят има два вида хора. В Палестина – две морета.

Брус Бартън, “Този, когото никой не познава”

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Невeроятно бърз каратист – скоростта на движенията му е фантастична (видео)

Побеждава този, който е в състояние да изчисли действията на противника няколко хода напред и да нанесе удар, преди той да реализира своя план. И не са достатъчни само издръжливост и сила на мускулите. Нужна е невероятна реакция и скорост на действията. Ето как изглежда това при изпълнение на истински професионалист. Pencak Silat : frappes & traditionnel Hugo Tronche loading... ...