Земята необяснимо губи кислорода си

Учените алармират: Земята необяснимо губи своя кислород

kislorod

Според учените, нивото на кислород в атмосферата е пряко свързано с еволюцията на живота на планетата. Така например, преди около 300  милиона години концентрацията на кислород на планетата е била около 35% , а сега – 20,95%.

Това обяснява постепенното преминаване от големи форми на живот към по-малки. Защото иначе огромните организми на динозаврите биха изпитвали  постоянен кислороден глад в сегашните  условия.

Само че не е ясно кое е първичното – смяната на екосистемата или загубата на кислород? Една от  причините за прекомерото абсорбиране  на кислород е  следната:

“На първо място, тези процеси са могли да предизвикат движението на ледниците, в резултат на което са се  повишили нивата на ерозия и са се оголили големи площи с  пирит и органични седиментни скали, които поглъщат  кислород.

Друга причина може да е продължилото в продължение на милиони години глобалното охлаждане на водите в  океаните, което е заставили микроорганизмите  при тези по-ниски температури по-активно да консумират кислород, “- се казва в статия, публикувана в списание Science.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Фантастичните +17,5 градуса по Целзий са измерени в Антарктида

Буенос Айрес, 3 март. Безпрецедентна горещина са отбелязали метеоролозите в Антарктика. Според тях, за първи път в историята на наблюденията,   температурата там се е повишила до ниво от 17,5 градуса по Целзий. Такава информация са предали в ООН  аржентински експерти. Нормални за шестия континент се считат температурите в минусовия  диапазон. Като правило,  в Антарктида температурите са между минус 60 и ...