Amnesty International: Франция злоупотребява с извънредното положение

 Френските власти използват извънредното положение, наложено в страната след атентатите в Париж през 2015 г., за да се справят с мирните демонстрации, твърди правозащитната организация Amnesty International.

В нейния  доклад се казва, че наред с другото,   в съответствие със законите за извънредното положение, френските власти са издали  стотици постановления, забраняващи публични демонстрации или отделни протести.

Френското  Министерство на вътрешните работи все още не е отговорило на искането от страна на Би Би Си  да коментира обвиненията.

Извънредното положение позволява на силите за сигурност и полицията да извършват обиски  без заповед и за поставяне на заподозрените под домашен арест.

То изтича на 15 юли, но президентът Емануел Mакрон  вече обяви, че ще поиска от парламента да го удължи за шести път до ноември.

Тази мярка бе въведена след събитията от 13-ти ноември 2015, когато от  “Ислямска държава” убиха 130 човека в Париж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

В Калифорния разрешиха свободната употреба на марихуана

От 1 януари 2018 г. Калифорния вече е  най-големият американски щат,  който легализира използването на марихуана за развлекателни цели. Съгласно закона, влязъл в сила в  първия ден на  2018 година, жителите на щата над 21 години имат право да съхраняват до една унция (28 грама) канабис или да отглеждат до шест растения канабис у дома. Противниците на въвеждането на тази ...