Борисов: Няма по-големи българоубийци от нас

Днес кабинетът  Мутра 3 бил гласувал Приоритети за управление (2017- 2021). По този повод мутрата-премиер се бил похвалил, че “Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата“. Във връзка и по повод пореднага гавра на мутрата ще разгледаме глава енерГЕПИка от въпросните приоритети:

           XVI. Енергетика

 1. Енергийна сигурност чрез собствен добив. Продължаване на проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок „Терес”.
  Подкрепа за проучванията в блок „Хан Аспарух” и блок „Силистар”, които да гарантират конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, енергийната сигурност и значителни приходи от концесионни възнаграждения.
             2. Изпълнение на решението (препоръките) на ЕК по отношение на ТЕЦ “Марица – Изток 1” и ТЕЦ “Марица – Изток 3”.
             3. Ревизия на разходите на ТЕЦ “Марица – Изток 2”, мини “Марица – Изток”, АЕЦ “Козлодуй” и други.
          4. Енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните ни страни.
          5. Пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ. Изготвяне на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара.
             6. Продължаване на дейностите по удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

А сега коментираме?

1. Тази сапунка изглежда ще надмине по епизоди “Дързост и красота”?
2. Съобщение от Министерство на енерГЕПИката от преди ДВА дни:

В МЕ се създава координационно звено за съдействие на големите горивни инсталации при кандидатстване за дерогация 31.07.2017

Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се създава координационно звено. Основната му задача ще е да координира действията по изготвяне на технико-икономически анализи от операторите на големите горивни инсталации и обсъждане на конкретни мерки във връзка с предвидената възможност за дерогация от изискванията на Европейскaта комисия. Припомняме, че на 28 април 2017 г. бе прието решение за изпълнение на Европейския парламент за одобряване на заключения за най-добри налични техники при големите горивни инсталации. Документът включва стойности за емисионни нива на вредни вещества в атмосферата (серен диоксид, азотни оксиди, живак). България и още седем държави гласуваха против документа.

ДЕ-РО-ГА-ЦИ-Я означава отлагане на прилагането на даден закон или друга нормативна норма. В дадения случай Решението на ЕК за ТЕЦ-овете. На практика приоритета на Мутра3 се различава на 180° от реалните действия на министърката му.

3. Да се оптимизарат кражбите, така че по-малко да крадат другите, а повече да идва при нас.
4. Ако нещо не е ясно вижте точка 1.
5. По-малко ток от АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица Изток 2” за регулирания пазар, а освободените количества да се въртят на тъмните пазари, организирани и провеждани от двете 100% държавни централи. (“Р.Овч. + Ив.Кост. = МММ“)
6. Кражбата по тази схема продължава още ет времето на кабинето Командир (1998-ма г.) и ще продължава до свършека на света.

Прави впечатление отсъствието на ТРИ ключови пункта!

1. Нито дума за АЕЦ “Белене”, независимо от изцепките на министър енерГЕПИка, че “Ще продължим да ви грабим, но … мъдро“, продължавайки делото на Р.Овч.

2. Нито дума за повишаване мощността на блокове 5 и 6 в АЕЦ “Козлодуй”, макар по схемата вече да са “усвоени” стотици милиони.

3. Нито дума за развитие на ВЕИ сектора, който е преоритет №1 за всички водещи световни икономики.

Повече нямам какво да кажа.

Георги Котев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

В Калифорния разрешиха свободната употреба на марихуана

От 1 януари 2018 г. Калифорния вече е  най-големият американски щат,  който легализира използването на марихуана за развлекателни цели. Съгласно закона, влязъл в сила в  първия ден на  2018 година, жителите на щата над 21 години имат право да съхраняват до една унция (28 грама) канабис или да отглеждат до шест растения канабис у дома. Противниците на въвеждането на тази ...