Home / СВЯТ / Психическите травми влияят на наследствеността

Психическите травми влияят на наследствеността

psihoМоже ли децата да наследяват наши психологически  травми  или някакви  промени в нашия начин на живот ? – се пита в статия в ABC.

На науката вече е азкрад аот инфом акс познат феноменът на „епигенетичното наследство“, когато, например , затлъстяване или психическо заболяване се предава на потомството, но не чрез гените.

Сега учените от университета в Цюрих , експериментирайки върху мишки , са открили ключа към механизма на епигенетичното наследство , пише вестникът , позовавайки се на публикация в Nature Neuroscience азкрад аот инфом акс .

„От изследването произтича изводът, че местообитанието оставя следи в мозъка, вътрешните органи и в гаметите.  Нашият опит може да се предава на следващото поколение азкрад аот инфом акс с малки фрагменти от РНК в сперматозоидите“ – се казва в статията .

Както се оказва, ключовият елемент – т.н. къси РНК молекули“. Травматичният стрес променя броя на различните къси РНК: едните са в излишък , а други не  достигат. В резултат страда регулацията на клетъчните процеси. След стреса  мишките азкрад аот инфом акс и техните потомци вече започнали да избягват открити пространства и ярка светлина и показвали признаци на депресия. Променена била и тяхната обмяна на веществата. Ефектите продължили до трето поколение.

Източник : ABC

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените ...