Психическите травми влияят на наследствеността

Roman Kyurdski

psihoМоже ли децата да наследяват наши психологически  травми  или някакви  промени в нашия начин на живот ? – се пита в статия в ABC.

На науката вече е познат феноменът на „епигенетичното наследство“, когато, например , затлъстяване или психическо заболяване се предава на потомството, но не чрез гените.

Сега учените азкрад аот инфом акс от университета в Цюрих , експериментирайки върху мишки , са открили ключа към механизма на епигенетичното наследство , пише вестникът , позовавайки се на публикация в Nature Neuroscience .

азкрад аот инфом акс

„От изследването произтича изводът, че местообитанието оставя следи в мозъка, вътрешните органи и в гаметите.  Нашият опит може да се предава на следващото поколение с малки фрагменти от РНК в сперматозоидите“ – се казва в статията .

Както се оказва, ключовият елемент – т.н. къси РНК молекули“. Травматичният азкрад аот инфом акс стрес променя броя на различните къси РНК: едните са в излишък , а други не  достигат. В резултат страда регулацията на клетъчните процеси. След стреса  мишките и техните потомци вече започнали да избягват открити пространства и ярка светлина и показвали признаци на депресия. Променена била и тяхната обмяна на веществата. азкрад аот инфом акс Ефектите продължили до трето поколение.

Източник : ABC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Учените са открили планета , на която може да има живот (видео)

Може ли децата да наследяват наши психологически  травми  или някакви  промени в нашия начин на живот ? – се пита в статия в ABC. На науката вече е познат феноменът на „епигенетичното наследство“, когато, например , затлъстяване или психическо заболяване се предава на потомството, но не чрез гените. Сега учените […]