Психическите травми влияят на наследствеността

Редактор-2

psihoМоже ли децата да наследяват наши психологически  травми  или някакви  промени в нашия начин на живот ? – се пита в статия в ABC.

На азкрад аот инфом акс науката вече е познат феноменът на „епигенетичното наследство“, когато, например , затлъстяване или психическо заболяване се предава на потомството, но не чрез гените.

Сега учените от университета в Цюрих , експериментирайки върху мишки , са открили ключа към механизма на епигенетичното наследство , пише вестникът , позовавайки се на публикация азкрад аот инфом акс в Nature Neuroscience .

„От изследването произтича изводът, че местообитанието оставя следи в мозъка, вътрешните органи и в гаметите.  Нашият опит може да се предава на следващото азкрад аот инфом акс поколение с малки фрагменти от РНК в сперматозоидите“ – се казва в статията .

Както се оказва, ключовият елемент – т.н. къси РНК молекули“. Травматичният стрес променя броя на различните къси РНК: едните са в излишък , а други не  достигат. В резултат страда регулацията на клетъчните процеси. След стреса  азкрад аот инфом акс мишките и техните потомци вече започнали да избягват открити пространства и ярка светлина и показвали признаци на депресия. Променена била и тяхната обмяна на веществата. Ефектите продължили до трето поколение.

Източник : ABC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Учените са открили планета , на която може да има живот (видео)

Може ли децата да наследяват наши психологически  травми  или някакви  промени в нашия начин на живот ? – се пита в статия в ABC. На азкрад аот инфом акс науката вече е познат феноменът на „епигенетичното наследство“, когато, например , затлъстяване или психическо заболяване се предава на потомството, но не […]