Плащаме за охрана на властта 42 пъти повече от Германия

Редактор-1

 ВИП охранителните звена в Европа имат от 2 до 9 пъти по-малко гардове в сравнение с българската Национална служба за охрана, която държи 1200 души на щат. Почти никъде в Европейския съюз няма самостоятелна военизирана структура извън изпълнителната власт за охрана на държавниците. Навсякъде тя азкрад аот инфом акс е подчинена на вътрешния министър и е само отдел в полицейски институции.

България е най-бедната страна в Съюза, която обаче си позволява най-скъпата поддръжка на сигурността на политиците, каквато нито Франсоа Оланд, нито Ангела Меркел познават, въпреки огромното превъзходство в бюджетите си и по-качествения живот на хората, който постигат азкрад аот инфом акс с по-успешно управление.

В критичния момент за страната преди месеци гръцкият премиер Алексис Ципрас, министрите му, както и висши представители в парламента се отказаха не само от държавна охрана, но и от служебни коли. Новите управляващи в Атина решиха да спестят пари на данъкоплатците и да демонстрират качествено различно поведение азкрад аот инфом акс във властта. СИРИЗА обяви 70% от държавните автомобили за продан, защото не им трябвали. Най-скъпият от тях беше на бившия външен министър Евангелос Венизелос и струваше 750 хил. евро. При това продажбата на луксозните возила е част от административната реформа. Самият Ципрас кара мотор. На противоположния полюс от Гърция – азкрад аот инфом акс дори Германия, която е с най-силната икономика в ЕС, не си позволява излишни луксове.

Сигурността на Ангела Меркел се осигурява от т.нар. „Група за сигурност“, която се намира в състава на агенцията “Немска федерална криминална полиция”. Подразделението отговаря за охраната на канцлера, президента, членовете азкрад аот инфом акс на Бундестага и Бундесрата – долната камара, членовете на Федералния конституционен съд и правителството, а в специални случаи и на чуждестранни гости, както и защита на работното място и личните апартаменти/резиденции на висшите държавници. „Немската федерална криминална полиция“ е подчинена на вътрешния министър и в нея служат общо 5500 души. азкрад аот инфом акс Освен групата за сигурност на ВИП персоните в нея има още 8 подразделения:
– Международна координация
– Тежка и организирана престъпност
– Централна криминална полиция
– Институт по криминология
– Централни и административни задачи
– Информационни технологии
– Институт по криминалистика
– Полицейска служба за държавна сигурност.

При всички случаи азкрад аот инфом акс тази структура на немската федерална полиция показва, че в звеното им за охрана работят много по-малко бодигардове от българската НСО, пише „168 часа“. Общият бюджет на “Немската федерална криминална полиция” е около 350 млн. евро. С колко точно разполага „Групата за охрана“ на Ангела Меркел и други държавници не е азкрад аот инфом акс ясно. Ако сумата обаче се раздели на 9-те звена в агенцията, се оказва, че сигурността на ВИП-овете струва 40 милиона евро на година.

Българската НСО получава от държавата 34 милиона лв. Германия е най-голямата страна в Европейския съюз. Има близо 100 милиона жители, а брутният й вътрешен продукт е 3 азкрад аот инфом акс 730 000 000 000 (3,73 трилиона) долара по данни от 2013 г. България има 54,48 милиарда долара, което го прави около 0,01% от германския. Ако направим сравнителна сметка и приемем стандартите на Берлин, ще излезе, че
НСО трябва да има годишен бюджет от 800 хил. лв., което е 42 пъти азкрад аот инфом акс по-малко от гласувания й от парламента.

БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мариана Христова: Храната ни е отрова

 ВИП охранителните звена в Европа имат от 2 до 9 пъти по-малко гардове в сравнение с българската Национална служба за охрана, която държи 1200 души на щат. Почти никъде в Европейския съюз няма самостоятелна военизирана структура извън изпълнителната власт за охрана на държавниците. Навсякъде тя азкрад аот инфом акс е […]