Резонанс на вълните на Росби е причината за катастрофалните наводнения на Балканите

Roman Kyurdski

Климатолози от Потсдам (Германия) са провели  проучване и са установили причината за потопа, който опустоши  Балканите през 2014 г. Според тях причината за бедствията е  резонанс на вълните на Росби.

Това са периодично разпространяващите се във въздушната обвивка на Земята смущения, които възникват над  океаните и в атмосферата на умерените азкрад аот инфом акс ширини. Те представляват огромни завихряния на височинни ветрове и оказват влияние на времето, като участват във формирането на циклони и антициклони. Те за първи път са открити в  атмосферата от  Карл-Густав Арвид Росби  през 1939 г., а след това той се опитал да анализира тяхното движение.

азкрад аот инфом акс

Няколко дни преди потопа на Балканите,  вълните на Росби  почти били затихнали, което и довело до катастрофата.

В центъра на Европа тогава се случиха  най-големите  наводнения за  последните 120 години – азкрад аот инфом акс десетки хора загинаха и бяха ранени в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия. Тази катастрофа бе  предизвикана от циклона Ивет.

Според учените, вълните на Росби може също така да са предизвикали наводненията по река Елба през 1997 г., причинени от преминаването на циклона „Зоя“.

Глобалното затопляне също играе роля в този азкрад аот инфом акс процес, тъй като в резултат на увеличението на средната годишна температура с един градус,  се наблюдава увеличение на средногодишното количество на валежите със  7%.

Next Post

Личните карти на българите ще са с чип от 2018 г.

Климатолози от Потсдам (Германия) са провели  проучване и са установили причината за потопа, който опустоши  Балканите през 2014 г. Според тях причината за бедствията е  резонанс на вълните на Росби. Това са периодично разпространяващите се във въздушната обвивка на Земята смущения, които възникват над  океаните и в атмосферата на умерените […]