Частните съдебни изпълнители – паралелната държава в държавата

Редактор-1

Тяхната тарифа всъщност е инструментът, узаконяващ абсурдно и незаконно надписване на сметката именно от самите тях

азкрад аот инфом акс

„Риба се лови в мътни води“. Така е казал народният гений и никога не ни е лъгал.

А ние обръгнахме. И вече не помним и не вярваме на мъдростта му. Изгубени в борбата за физическо оцеляване, когато някой злободневно ни прошепне, или направо изкрещи в ухото – „предизборно“, „задкулисни азкрад аот инфом акс политбракове и разводи“, „любовницата като съпруга“ или „правата на папарака с журналистическа карта“, и изведнъж забравяме за сянката на глобалната геополитика, метаните ни пред танте и „големият брат“, пред „югоизточния „братовчед“, а най-вече – важните, определящите ежедневието ни правила. А в това време рибарите ловят. Ловят риби – дребни и азкрад аот инфом акс едри. Но ние не виждаме, не чуваме, не разбираме. Докато не се закачим на въдицата.

От няколко дни не виждаме и не чуваме и полекa разгръщащата се рекламна кампания за поредното „спасяване на длъжниците“ от… екзекуторите им. Да, за поредната кукичка на въдицата иде реч – ултра, мега, хипер “благородната” азкрад аот инфом акс кампания на частните съдебни изпълнители: „Да спасим длъжника на 5 лв. от лапите на колекторите и от безобразното нарастване на дълга от 5 на 500 лв.“

 

„Целта на предложението на частните съдебни изпълнители за събирането на малките дългове е да бъдат намалени разноските, а не някои да бъдат азкрад аот инфом акс „изтикани“ от пазара и да бъдат взети правомощията на колекторските фирми“- това каза зам.председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) Стоян Якимов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, рекламно „презентирайки“ идеята.

Видео: вижте тук

ЧСИ предлагат да започват действия БЕЗ наличието на съдебна санкция и изпълнителен лист – нещо, азкрад аот инфом акс почти повтарящо ефекта на позорната т.2 на чл.417 ГПК; щели да “канят” длъжниците и да им разясняват последствията от неплащане  – нещо, което кредиторът не само е в състояние, но и сега прави сам, стига да не го мързи и да не се чувства толкова „извисен над нещата“, защото е азкрад аот инфом акс достатъчно богат, та да си наеме някой като „колекторите“ да го свърши вместо него… ЧСИ щели да действат „со кротце и со благо“ и …“без кьотек“, не като „мутрите–колектори“… И, понеже били по–страшни и „авторитетни“, длъжникът от респект и страх веднага щял да си плати доброволно, без да спори– и азкрад аот инфом акс щяло било да се избегне раздуването размера на дълга…

Ако тихичко ги попитаме обаче няколко прости въпроса: 1) Предварителните медиаторско–колекторски “услуги” на ЧСИ безплатни ли ще бъдат? 2) Ако не – кой ще ги плаща накрая – кредиторът или длъжникът? 3) Като юристи – на какъв правен принцип, на какво азкрад аот инфом акс законово основание, и как си го прeдставят извънсъдебно да се събират спорни, недоказани, често с изтекла давност вземания? 4) Като са толкоз добронамерени и емпатични към длъжниците, защо просто не предложат да си намалят таксите в същинското изпълнение до размер, както чл.60 КРБ заповядва?; 5) Защо не се откажат от азкрад аот инфом акс пропорционалната процентна от дълга такса в срока за доброволно изпълнение, когато нищо не вършат, вместо да въвеждат повторно абсолютно същата процедура с допълнителни, нови такси, но – преди да имат право да образуват изпълнително дело; 6) И накрая – защо просто не спрат да надписват сметката с по няколко такси азкрад аот инфом акс за едно и също действие, или – за изобщо неизвършено действие, а вместо това се опитват да придърпат привидна “дейност”, за която да си създадат основание за НОВИ такси? 

…. Вместо отговор ще получим патетичен призив да мълчим, и с „държавническо мислене“ да подкрепим“ сизифовските им усилия” да “спасят азкрад аот инфом акс държавата от нея си”, като й съберат „несъбираемите“ дългове от тези дребни мошеници – гражданите, дето хич не щат да плащат това, което не дължат, и то не на държавата, а на алчните монополи… Да подкрепим усилията на тях – „независимите” според тях лица, които били работели за “своя сметка“ азкрад аот инфом акс да ни дадат „услуги“, които никой не им е поискал. Нещо като парно в апартамент без радиатори… И понеже ЧСИ  звучи “гордо,справедливо и независимо”, и защото са много загрижени за намаляването на таксите, скромно премълчават какви такси ще въведат за себе си в тарифата си за тая нова “кротка и азкрад аот инфом акс възпитана“ дейност.

 

Тяхната тарифа всъщност е инструментът, узаконяващ абсурдно и незаконно надписване на сметката именно от самите тях. Още е прясно, и няма как да сме забравили неистовия отпор, който проведоха във ВАС, като обжалваха до дупка Постановлението на кабинета Орешарски за премахване на пропорционалните такси, начислявани от тях азкрад аот инфом акс в срока за доброволно изпълнение, без да са извършили реални изпълнителни действия. Очевидно е сладко ей така, с едно писъмце – да прибереш в джоба си такса от няколкостотин или хиляди от закъсалия длъжник, та затова сега можем да си позволим да демонстрираме щедрост за лъскане на повехналия имидж, и азкрад аот инфом акс този път ще сме по–скромни: според шефа на камарата Георги Дичев новата такса за “предварителното” изпълнение щяла да е само, и нямало да надхвърли 100-150 лв., а сега се било стигало до крайности…

Истината всъщност е, че целта на тези “законодателни идеи” на ЧСИ е да се дублира извънсъдебно „фазата азкрад аот инфом акс на доброволното изпълнение“, и срещу една “предварителна“ покана за доброволно изпълнение”, която и без това се съдържа във всяка фактура на „кредиторите – монополисти“, ЧСИ да получат още един начин за пълнене на бездънните им лични портфейли; а ако длъжникът си позволи да оспорва и не плати “доброволно извънсъдебно”, „дългът“ азкрад аот инфом акс постфактум освен с таксите, които ще начислят И в същинското изпълнение, ще набъбне и с допълнителните нови “скромни” такси. Защото:

– Такива „такси“ сега начисляват „колекторите“, но те се заплащат от кредитора, на който „не му се занимава“, защото е толкова „зает“ и „велик“ с “държавноспасяващи обслужващи и инвестиционни” мащабни азкрад аот инфом акс дела, че на юридическите му отдели, на които плаща заплати точно за подобни неща, “не им е интересно”, и е “принуден” да аутосорсне събирането на дълговете си на друг – колекторите.

– И, защото поне сега колекторите (чиято дейност изобщо не може да се нарече законна, тъй като няма законова азкрад аот инфом акс регламентация, и на практика съставлява симулация на действия, които сам кредиторът може и обикновено извършва и без да е наел колектор) няма как да претендират такива “такси” извън само за тях нарочен, но обречен на неуспех истински исков процес в съда!

Ако това „предложение“ на ЧСИ обаче стане реалност – азкрад аот инфом акс просто тези измислени, материализирани от въздуха и незащитими „колекторски разходи“ ще бъдат добавени, и всъщност – легализирани при същинското изпълнение; само че – в портфейла не на колекторите, а на ЧСИ, и то – без съдебен процес!

 

Надълго и нашироко се разнищва и въпроса, че тогава нямало да има азкрад аот инфом акс разноски като юрисконсултско възнаграждение, което е минимум 300 лв. и се плаща от гражданите. И това – въпреки, че по този въпрос има много ясна практика на ВКС: ако не се докаже извършено плащане на такива разходи (а обикновено- доказателства няма, защото няма толкова тъп работодател, който наистина да плаща азкрад аот инфом акс такива, дублирайки заплатата на юрисконсултите, плащайки 2 пъти за едно и също) – съдът следва да не ги присъжда!

Премълчава се и фактът, че към момента е налице и висящо конституционно дело, което няма как да не ги отмени, защото в противен случай трябва да отрече и част от разпоредбите азкрад аот инфом акс на ГПК, и дългогодишната практика на ВКС, която е правилна – защото юрисконсултите не получават възнаграждение за всяко дело, а заплата, и защото делата са част от длъжностната им характеристика, т.е. – работодателят им, когото защитават в дела, не извършва разноски за ЮК, които да трябва да му се възстановяват азкрад аот инфом акс при спечелено дело.

Целта около кухите дискусии за юрисконсулстките възнаграждения всъщност е за пореден път да се размаха модерното сред монополните гилдии (на имотни брокери, счетоводители, нотариуси, азкрад аот инфом акс ЧСИ-та, и прочие, които нон-стоп бракониерстват чисто адвокатски дейности) плашило за “лошите алчни адвокати”, които монополистите щели да започнат да си наемат. А нали ни е ясно, че неслучайно адвокатите толкова неистово се демонизират от години, просто защото всъщност адвокатурата е единствената действително независимо и професионално защитаваща правата на хората?

азкрад аот инфом акс

Българинът неизменно вярва в добрите намерения, хипнотизиран от дългогодишните митове и легенди за рицарите на законността в блестящи доспехи – „частните лица със „свободен“ бизнес за “своя сметка”, спасяващи държавата от “некадърността й да събира собствените си вземания“…

Обаче, юридически бедни ми читателю, никой всъщност не ти казва в прав азкрад аот инфом акс текст, че „приказките“ за независимостта и свободата на рибо-ракът ЧСИ са едни „смешни страшки за страшни смешки“, които крушират мощно не само още в първите членове на Закона за частните съдебни изпълнители (изрично конкретизиращи статута им като лица, на които държавата възлага части от собствените си задължения и правомощия по азкрад аот инфом акс подобие на нотариусите в ЗН), но дори и в размахвания от “благородните” ЧСИ аргумент, зад който обикновено се крият, когато биват настъпени по мазола на алчността им – че размерът и броят на таксите им изобщо не бил зависел от тях, тъй като МП като техен патрон, т.е.–шеф, ги определя азкрад аот инфом акс (въпреки че е обществена тайна, че те самите пишат от името на шефа си тарифата си в „камарата“)…

 

Казано в прав текст – ЧСИ (и нотариусите) изобщо не са свободни и независими гилдии на бизнеси, работещи за своя сметка, а са особен вид привилегировани държавни служители с широко възложени азкрад аот инфом акс им правомощия, с привилегията да получават за себе си дължими на държавата бюджетни такси, преотстъпени им от нея като материален стимул за изпълнение на основно задължение на държавата. Нещо, което демонстративно отказаха да правят качествено за заплата допреди няколко години, да си признаем – донякъде с основание, като знаем какви азкрад аот инфом акс заплати им плащаше държавата…

И това е така, защото съдебното изпълнение е крайната, последна съдебно-процесуална фаза – тази по реализация на въздаденото от съда в същинската съдебната фаза правосъдие, а правосъдието, правораздаването е изключителен, властнически прерогатив на държавата, нейно задължение. Преотстъпването на различни части от тази функция на частни лица, азкрад аот инфом акс при абдикация на преотстъпващия титуляр на задължението от контрола по изпълнението му – унищожава основите и самия смисъл, опорочава цялата идея на това „нещо“, което всъщност следва да раздава справедливост.

Следващата стъпка е създаване на “частни” съдилища, а после – закономерно е да “закрием” държавата. В жалкия ни днешен остатък азкрад аот инфом акс от държавност до такава степен са изкоренени и изпразнени от съдържание основни понятия, че вече никой дори не дръзва да се замисли, камо ли да изрече на глас, че парцелирането и отдаването под пожизнена концесия на дейности, иманентно залегнали в основни задължения и функции на държавата, не просто разграждат държавността, азкрад аот инфом акс но разяждат основите на това, което се нарича “общество, социум”, защото изкуствено създават монополни ниши за частно, лично обогатяване върху агар–агара на една чисто държавна, публична функция, открадната от периметъра на държавата.

И точно такъв е случаят с „частното“съдебно изпълнение, превърнало се по примера на клиентите си – банки азкрад аот инфом акс и монополи – в нещо като “паралелна държава в държавата”, и позволяващо си грубо да гази не само законови разпоредби, но дори и открито да се подиграва на съдебни актове (като избягват и не ги изпълняват), пред които ЧСИ би трябвало да са длъжни само да козируват и да ги азкрад аот инфом акс изпълняват – например постановени от съда определения, заповядващи им да спрат изпълнението.

 

Та така, драги ми читателю, никой всъщност и със сричка не ти дава шанс за размисъл, да не би случайно изведнъж да се усетиш, че истинско, работещо решение на проблема за размера на разноските в правосъдието (който азкрад аот инфом акс съществува за цялата система), в конкретната му част при изпълнението е:

1)Законодателна забрана за извънсъдебно събиране на дългове от субекти, различни от съдебен изпълнител, със законодателно закрепени съответни санкции за нарушаването му.

2) Закриване на самозабравилото се “частно съдебно изпълнение” и връщане на изпълнението на съдебните актове във функциите азкрад аот инфом акс и правомощията само и изцяло на държавата, на която по принцип това е вменено в задължение – при законосъобразно и конституционно ситуирания орган – ДСИ!

3)Сериозна преоценка и нова наредба с адекватни по вид, брой, и размер такси в изпълнението – съобразно платежоспособността, доходите и състоянието на българите – азкрад аот инфом акс съгласно чл.60 (1) КРБ.

4) Осигуряване на условия за дейността на ДСИ, вкл. и финансови, чрез законодателно разписване в гл.12 З СВ на ежегодно отчисляване на до 50% събраните такси в изпълнението за материално стимулиране на ДСИ, след ежегодна атестация на резултатите на всеки един от тях.

5) азкрад аот инфом акс Истински, не симулативен, контрол върху дейността на ДСИ от инспектората при МП.

6) Изменения в гл. 38 и 39 ГПК по правомощията и съдебния контрол в/у действията на съдебните изпълнители (и частни, и държавни)… 

А понеже си знаем качествата на мъпет-политическата ни класа, и сме наясно, че няма да видим азкрад аот инфом акс задействана политическа воля да се случат т.2 и 3 (освен ако не ги принудим по един или друг начин) – може да се примирим компромисно, но само за близкия политически сезон, ако: към т.3 по–горе – задължително се премахне пропорционалната процентна такса на ЧСИ, събирана в срока за доброволно изпълнение; азкрад аот инфом акс и към т.5. се добави изрична, адекватно работеща и санкционираща законова система за административен контрол на държавата върху Камарата на ЧСИ; както и върху действията на самите ЧСИ от Инспектората при МП.

 

В обобщение: В момента наблюдаваме пореден опит за разрастване на злокачествена, изкуствено създадена и отгледана тъкан, азкрад аот инфом акс обслужваща най–вече корпоративни и монополни интереси, защото зад аргументите на Камарата ЧСИ се крие не друго, а просто желание за завладяване на пореден, уж „сив“, а всъщност – изцяло незаконен сегмент от “пазар” – бивша част от прерогативите на държавата за няколко милиарда лева – т.нар. „колекторски пазар“: cъс сега азкрад аот инфом акс представяната ни красива приказка за спасяване на длъжниците от разноските, всъщност за пореден път нахлузила блестящи доспехи “в защита на длъжника”, ЧСИ гилдията се опитва да погълне нова, доста апетитна и тлъста хапка, към момента храносмилана от по-дребните хиени – колекторите. А понеже щели да действат с инструментариума на медиаторите азкрад аот инфом акс – се придърпва на трапезата и част от сферата на сега прохождащата медиация… Завиден апетит, нали?

„Ние отдавна сме заявили, че искаме да помогнем на държавата“ – заяви през 2014 г. пред Bulgaria On Air Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, когато прилапаха и част от делата азкрад аот инфом акс на държавните СИ – ниските по размер дългове, касаещи глоби и имуществени санкции, наложени от държавни органи.

Изпълнителите, на които държавата е възложила своя функция, вече се изживяват като благодетели – не изпълнители на възложени им задължения, а „помагащи спасители“ на държавата! Държавата, която всъщност сме ние! Не знам на азкрад аот инфом акс теб как ти изглежда всичко това, читателю, но аз мисля, че много му подхождат едни красноречиви български думички. Едната започва с “А”, и завършва на “…чност”, а другата – с „Н“, и завършва с “ …глост…“

Валентина Иванова, memoriabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как ще загине нашата галактика? (видео)

Тяхната тарифа всъщност е инструментът, узаконяващ абсурдно и незаконно надписване на сметката именно от самите тях азкрад аот инфом акс „Риба се лови в мътни води“. Така е казал народният гений и никога не ни е лъгал. А ние обръгнахме. И вече не помним и не вярваме на мъдростта му. […]