Home / СВЯТ / Земята необяснимо губи кислорода си

Земята необяснимо губи кислорода си

Учените алармират: Земята необяснимо губи своя кислород

kislorod

Според учените, нивото на кислород в атмосферата е пряко свързано с еволюцията на живота на планетата. Така например, преди около азкрад аот инфом акс 300  милиона години концентрацията на кислород на планетата е била около 35% , а сега – 20,95%.

Това обяснява постепенното преминаване от големи форми на живот към по-малки. Защото иначе огромните организми на динозаврите биха изпитвали  постоянен кислороден глад в сегашните  условия.

азкрад аот инфом акс

Само че не е ясно кое е първичното – смяната на екосистемата или загубата на кислород? Една от  причините за прекомерото абсорбиране  на кислород е  следната:

„На първо място, тези процеси са могли азкрад аот инфом акс да предизвикат движението на ледниците, в резултат на което са се  повишили нивата на ерозия и са се оголили големи площи с  пирит и органични седиментни скали, които поглъщат  кислород.

Друга причина може да е продължилото в продължение на милиони години глобалното охлаждане на водите в  океаните, което е заставили азкрад аот инфом акс микроорганизмите  при тези по-ниски температури по-активно да консумират кислород, „- се казва в статия, публикувана в списание Science.

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените ...