Home / СВЯТ / Методът на Файнман: 3 стъпки за да овладеете всеки предмет

Методът на Файнман: 3 стъпки за да овладеете всеки предмет

richard_feynmanЛауреатът на Нобелова награда за физика Ричард Файнман (на снимката) формулира  алгоритъм за обучение, който помага по-бързо и по-дълбоко да се разбере  всяка тема.
Аз не винаги съм бил добър ученик. На централно място в обучението си поставях количеството време, което беше посветено на него. И тогава открих нещо, което азкрад аот инфом акс промени живота ми.
Известният лауреат на Нобелова награда за физика Ричард Файнман осъзнава разликата между „знанието за нещо“ и „знанието за името на нещо“, и това е една от основните причини за неговия успех.
Файнман се натъква  на формула на обучение, която му позволява да  разбира нещата по-добре от другите. азкрад аот инфом акс Тази формула се нарича „методът на Файнман,“ и тя помага да се изучи всеки въпрос по-дълбоко и по-бързо.
Предметът, темата или понятието, които искате да изучите, не са от значение. Вземете каквото си искате. Методът на Файнман работи навсякъде. И най-хубавото е, че е много лесен за  изпълнение. Абсурдно азкрад аот инфом акс лесен.
И това е не само отличен метод за обучение,  но и прозорец в един напълно различен начин на мислене.
Нека обясня.
В метода на  Файнман има три стъпки.
Стъпка 1: Научете на това детето
Вземете празен лист хартия и напишете това, което искате да изучите. Напишете азкрад аот инфом акс това, което знаете по този въпрос, като че ли  го обяснявате на дете.
Не на вашия умен възрастен приятел, а на осемгодишния, който има достатъчно лексика и способност за концентрация, за да разбере  основните понятия и отношения.
Много хора са склонни да използват сложни думи и професионален жаргон, когато  не азкрад аот инфом акс разбират нещо. Проблемът е в това, че ние се самозаблуждаваме, защото  не осъзнаваме  какво именно не разбираме. Използването на жаргон е  предназначено да се скрие от другите това наше неразбиране.
Когато записвате една идея от началото до края с прости думи, които са в състояние да разбере  едно дете (с азкрад аот инфом акс използване на само най-често срещаните думи), вие помагате на себе си да разберете същността на по-дълбоко ниво и опростявате отношенията и връзките между понятията.
Ако положите  усилия, ще разберете ясно къде  имате пропуски. И това е добре, това показва възможността да се учите.
Стъпка 2: Повторете
В азкрад аот инфом акс първия етап  вие неизбежно ще се натъкнете на пропуските в знанията си: някъде сте забравили нещо важно, не сте могли да обясните или просто сте срещнали проблеми при свързването на важните понятия.
Това е изключително важно, тъй като сте открили края на своите знания. Компетентност – това е знание на азкрад аот инфом акс предела на  своите способности, и току-що сте намерили един от тях! Това е точката, от  която започва обучението.
Сега вече знаете къде е проблемът, така че се върнете към изходния материал и  го разгледайте отново, докато успеете  да го обясните с прости думи.
Намирането на границите на познанията ви също азкрад аот инфом акс ограничава грешките, които сте склонни да правите, и увеличава шансовете за успех при прилагането на знанията ви.
Стъпка 3: Организирайте и опростете
Сега имате поредица от ръкописни бележки. Прегледайте ги и се убедете, че не сте записали грешно някой  професионален термин от изходния материал. Сега съставете един прост разказ. Прочетете азкрад аот инфом акс го на глас. Ако обяснението не изглежда или не звучи достатъчно просто, това е знак, че вашите  познания все още се нуждаят от подобрение.
Стъпка 4 (по избор): Споделете
Ако искате да се уверите напълно, че всичко  разбирате ,  споделете знанията си с някой (в идеалния случай – ако това азкрад аот инфом акс е някой  много слабо запознат с темата. Или с  8-годишно дете!). Най-добрият тест на вашите знания по темата – способността ви да ги предадете на друг човек.
По  материали на Econet
азкрад аот инфом акс

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Der Standard: Митът за здравословното хранене

„Всеки знае какво е здравословна храна: много зеленчуци и плодове, малко месо ...