Home / СВЯТ / Методът на Файнман: 3 стъпки за да овладеете всеки предмет

Методът на Файнман: 3 стъпки за да овладеете всеки предмет

richard_feynmanЛауреатът на Нобелова награда за физика Ричард Файнман (на снимката) формулира  алгоритъм за обучение, който помага по-бързо и по-дълбоко да се разбере  всяка тема.
Аз не винаги съм бил добър ученик. На централно място в обучението си поставях количеството време, което беше посветено на него. И азкрад аот инфом акс тогава открих нещо, което промени живота ми.
Известният лауреат на Нобелова награда за физика Ричард Файнман осъзнава разликата между „знанието за нещо“ и „знанието за името на нещо“, и това е една от основните причини за неговия успех.
Файнман се натъква  на формула на обучение, която му азкрад аот инфом акс позволява да  разбира нещата по-добре от другите. Тази формула се нарича „методът на Файнман,“ и тя помага да се изучи всеки въпрос по-дълбоко и по-бързо.
Предметът, темата или понятието, които искате да изучите, не са от значение. Вземете каквото си искате. Методът на Файнман работи навсякъде. И най-хубавото е, азкрад аот инфом акс че е много лесен за  изпълнение. Абсурдно лесен.
И това е не само отличен метод за обучение,  но и прозорец в един напълно различен начин на мислене.
Нека обясня.
В метода на  Файнман има три стъпки.
Стъпка 1: Научете на това детето
Вземете празен лист азкрад аот инфом акс хартия и напишете това, което искате да изучите. Напишете това, което знаете по този въпрос, като че ли  го обяснявате на дете.
Не на вашия умен възрастен приятел, а на осемгодишния, който има достатъчно лексика и способност за концентрация, за да разбере  основните понятия и отношения.
Много хора азкрад аот инфом акс са склонни да използват сложни думи и професионален жаргон, когато  не разбират нещо. Проблемът е в това, че ние се самозаблуждаваме, защото  не осъзнаваме  какво именно не разбираме. Използването на жаргон е  предназначено да се скрие от другите това наше неразбиране.
Когато записвате една идея от началото до края азкрад аот инфом акс с прости думи, които са в състояние да разбере  едно дете (с използване на само най-често срещаните думи), вие помагате на себе си да разберете същността на по-дълбоко ниво и опростявате отношенията и връзките между понятията.
Ако положите  усилия, ще разберете ясно къде  имате пропуски. И това е добре, азкрад аот инфом акс това показва възможността да се учите.
Стъпка 2: Повторете
В първия етап  вие неизбежно ще се натъкнете на пропуските в знанията си: някъде сте забравили нещо важно, не сте могли да обясните или просто сте срещнали проблеми при свързването на важните понятия.
Това е изключително важно, тъй азкрад аот инфом акс като сте открили края на своите знания. Компетентност – това е знание на предела на  своите способности, и току-що сте намерили един от тях! Това е точката, от  която започва обучението.
Сега вече знаете къде е проблемът, така че се върнете към изходния материал и  го разгледайте отново, докато азкрад аот инфом акс успеете  да го обясните с прости думи.
Намирането на границите на познанията ви също ограничава грешките, които сте склонни да правите, и увеличава шансовете за успех при прилагането на знанията ви.
Стъпка 3: Организирайте и опростете
Сега имате поредица от ръкописни бележки. Прегледайте ги и се убедете, азкрад аот инфом акс че не сте записали грешно някой  професионален термин от изходния материал. Сега съставете един прост разказ. Прочетете го на глас. Ако обяснението не изглежда или не звучи достатъчно просто, това е знак, че вашите  познания все още се нуждаят от подобрение.
Стъпка 4 (по избор): Споделете
Ако искате азкрад аот инфом акс да се уверите напълно, че всичко  разбирате ,  споделете знанията си с някой (в идеалния случай – ако това е някой  много слабо запознат с темата. Или с  8-годишно дете!). Най-добрият тест на вашите знания по темата – способността ви да ги предадете на друг човек.
По  материали на азкрад аот инфом акс Econet

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Карл Лагерфелд: „Да се прости е твърде елементарно. Мога случайно да забравя, но не и да простя. Предпочитам отмъщението.“

На 19 февруари 2019 г. почина легендарният германски  моден дизайнер и творчески ...