Линджъ – гъбата на дълголетието

Roman Kyurdski

Рейши, линджъ или Ганодерма лицидиум е гъба от семейство Ganodermataceae. Тя се среща по целия свят, особено в районите със субтропичен и умерен климат.

Линджъ е китайското име на гъбата, а рейши японското. В превод то означава „билка на духовната сила„. Гъбата е важно лечебно средство в китайската медицина азкрад аот инфом акс от дълбока древност. За първи път за нея се споменава в трактата „Хуанди нейдзин“. Там се говори за подмладяващите и подобряващите живота свойства на гъбата. В древен Китай императорите наредили със закон, че всички гъби линджъ са тяхна собственост и служат в полза на страната и народа. В китайското изкуство азкрад аот инфом акс линджъ е символ на добро здраве и безсмъртие. Ако някой ви подари картина, на която присъства и тази гъба, това е вид пожелание за дълголетие.

В „Еднциклопедията на билките на Шън Нун“(《神农本草经》) са описани шест вида линджъ: червена, лилава, синьо-зелена, жълта, бяла и черна. От тях още от древни времена азкрад аот инфом акс се счита, че червената е с най-ценни лечебни свойства. Считало се, че тя удължава и връща към живота. За линджъ била „магична билка“. Съвременните изследвания на учените показват, че основна съставка на гъбата са германий и полизахаридите, както и органични киселини и тритерпени, на които се дължи горчивият й вкус. азкрад аот инфом акс Линджъ е богата на редица полезни за организма вещества.

Тази вълшебна гъба обича сенчестите залесени места с висока влажност. Тя расте предимно на изгнили дървета или до корена на живи. В дивата природа се среща на недостъпни склонове, където въздухът е чист, а температурната разлика през деня и нощта голяма. азкрад аот инфом акс Шапката на гъбата е лъскава и по форма наподобява бъбрек. За разлика от другите видове гъби линджъ няма хриле от долната страна на шапката, а фини пори, през които освобождава спорите си. Счита се, че те са най-лечебната част на гъбата, въпреки че цялата билка е полезна за здравето.

Според азкрад аот инфом акс традиционната китайска медицина линджъ е горчива на вкус, по природа е неутрална, т.е. нито затопля, нито охлажда организма, не е токсична, въздейства върху меридианите на сърцето, белия дроб, черния дроб и бъбреците. Билката укрепва организма и имунната система, действа благоприятно върху сърцето, стомаха, черния дроб, понижава кръвното налягане, стимулира обмяната азкрад аот инфом акс на веществата, успокоява духа и нервите, помага в лечението на рака, подобрява паметта, забавя стареенето и удължава живота.

Тъй като линджъ е „капризна“ и взискателна към околната среда гъба, в дивата природа е трудно да се открие. Затова по принцип на пазара се предлага култивираният й вариант. Линджъ може да азкрад аот инфом акс бъде открита прясна или сушена, на капсули, капки, екстракт, гранули, тинктура.

За какво помага линджъ?

1. Бори се с алергиите и астмата

Линджъ съдържа тритерпени, вид ганодерични киселини, които се счита че облекчават алергиите и хистаминовите реакции, свързани с астмата. Поради тази причина гъбата се препоръчва като природно средство срещу азкрад аот инфом акс астма. Тритерпените имат свойството да понижават алергичните реакции, поради начина по който влияят на имунната система, укрепват храносмилането, предпазват обвивката на червата, облекчават възпаленията, потискат освобождаването на хистамин, подобряват снабдяването с кислород и функцията на черния дроб.

2. Противовъзпалително действие

Линджъ има противовъзпалително действие и е използвана при някои пациенти азкрад аот инфом акс с Алцхаймер и сърдечни проблеми. Това се основава на идеята, че възпалението играе роля във всяко от тези състояния. Болка, която придружава други възпаления като невралгия и артрит, също може да бъде облекчена с линджъ.

3. Възстановява хормоналния баланс, бори се с диабета

Изследванията показват, че няколко от антиоксидантите и азкрад аот инфом акс противовъзпалителните вещества в гъбата линджъ променя начина, по който нервната система предава съобщенията до мозъка, подобрявайки редица функции на ендокринната и централна нервна системи, като в същото време възстановява хормоналния баланс. Хранителните добавки от линджъ се използват за облекчаване симптомите на диабета, при умора и хормонален дисбаланс, като същевременно подобряват азкрад аот инфом акс репродуктивното здраве.

4. Лечение и превенция на онкологични заболявания

Ракът е едно от най-разпространените и фатални заболявания, пред което е изправен светът. Изследванията на учените показват, че тритерпените в гъбата линджъ имат способността да намаляват метастазите на раковите клетки и да предотвратяват растежа на туморите. Освен това друго изследване показва, азкрад аот инфом акс че активните съставки в екстракта от линджъ откриват и неутрализират раковите клетки в тялото.

Учените твърдят, че гъбата засилва лечебния ефект от лъчетерапията в борбата с туморите. Според резултатите от техните изследвания, билката увеличава защитните механизми на организма, подобрява качеството на живот на онкоболните, облекчава страничните ефекти от химиотерапията, като азкрад аот инфом акс гадене, повръщане, главоболие, висока температура, възпаления, загуба на тегло, косопад.

Някои китайски лекари препоръчват линджъ да се пие след отстраняването на раковите образования. Преди това, според тях, тя може да има обратен ефект и да доведе до увеличаването им.

5. Конгнитивни нарушения

Неврологичните заболявания също са един от най-болезнените и азкрад аот инфом акс неразрешими тайни на здравето, а за когнитивните разстройства като болестта на Алцхаймер или Хънтингтън до момента няма лечение. Но изследванията показват, че екстракт от гъбата линджъ насърчава конгнитивната активност и има някои неврозащитни действия, предимно в стимулирането растежа на симпатиковите и сензорни нерви.

азкрад аот инфом акс

6. Респираторни проблеми

За тези, които страдат от астма, бронхити или хронични респираторни заболявания, екстрактът от гъбата линджу може да намали дразненето и да се справи с алергичните реакции в тази част на тялото. азкрад аот инфом акс Предотвратявайки освобождаването на хистамин от мастните клетки, гъбата пази от алергични реакции, кожни раздразнения и застрашаващата живота анафилаксия.

7. Високо кръвно налягане и холестерол

Хипертонията, или високото кръвно налягане, е един от най-честите здравословни проблеми в света, а сърдечно-съдовите заболявания и усложнения са сред основните причини за смъртта на милиони азкрад аот инфом акс хора. Научните изследвания доказват, че гъбата линджъ подобрява притока на кръв към сърцето и понижава кръвното налягане. Тя също намалява количеството кислород, консумирано от сърцето, което означава, че има повече от него за останалите органи и системи в тялото. Осен това екстрактът от някои части на гъбата може на намали азкрад аот инфом акс нивата на „лошия“ холестерол и да защити от удари и инфаркти.

8. Подсилва имунната система

Антиоксидантите са ключов компонент на имунната система. Гъбата линджъ съдържа бета глюкани, един от най-мощните и ефективни стимулатори на имунитета. По-високите нива на бета глюкан в тялото са потенциална защита от редица заболявания и забавя азкрад аот инфом акс стареенето. Някои експерти са на мнение, че високото съдържание на това съединение е причината гъбата да се свързва с безсмъртието и жизнеността.

9. Лекува безсъние

Народната медицина използва гъбата линджъ в лечението на безсъние. Продължителната й консумация може да помогне за по-бързото заспиване. В Китай монасите я използват от столетия азкрад аот инфом акс за успокояване на ума при подготовката за медитация.

10. Предпазва от косопад

Гъбата линджъ е може би един от най-известните в китайската история лекове срещу плешивост. Комбинирана с други билки, тя действа като тоник за косата. Богата на антиоксиданти, гъбата намалява стреса и помага в борбата със свободните радикали – азкрад аот инфом акс една от основните причини за загуба на коса и оплешивяването.

11. Справя се с депресията

Гъбата линджъ е добре позната с въздействието си върху състоянието на ума. Тя подобрява настроението и успокоява. Гъбата е сред най-търсените природни антидепресанти. Тя намалява раздразнението и тревожността, успокоява ума и тялото, бори се с азкрад аот инфом акс депресивните разстройства.

12. Облекчава кожни проблеми

Редица изследвания върху гъбата линджъ показват, че тя има способността да лекува множество кожни проблеми като рани, слънчеви изгаряния, обриви, ухапвания от насекоми. Това се случва благодарение на антихистаминовите, противовъзпалителни, противомикробни и противоалергични свойства. Гъбата стимулира имунитета, подобрява кръвообращението и това стимулира оздравителните процеси.

азкрад аот инфом акс

13. Подобрява метаболизма

Основна причина за наднорменото тегло и затлъстяването е забавеният метаболизъм. Колкото по-добър е той, толкова по-лесно ще се справите с излишните килограми и мазнини. Разумното използване на гъбата линджъ ускорява метаболизма и помага за поддържането на здравословно тегло.

Как да консумираме линджъ?

Линджъ се комбинира трудно с азкрад аот инфом акс други продукти, затова в кухнята единствено вещи майстори са способни да приготвят ястия от нея. Сушената гъба най-често се пие на чай или се добавя към бульона за супи. Но внимавайте с количеството, защото линджъ е горчива на вкус.

Чай от линджъ

1-2 резена сушена линджъ се вари на слаб азкрад аот инфом акс огън най-малко 15 минути, може и по-дълго време. По желание може да се добавят и други билки, например сладък корен, който ще смекчи горчивия вкус.

Противопоказания:

– Линджъ е препоръчително да се избягва от бременни и кърмачки.

– Големите дози увеличават риска от кървене. Ако ви предстои операция, прекратете употребата азкрад аот инфом акс на гъбата най-малко две седмици преди това.

– Не е препоръчително да се взема линджъ в комбинация с някои лекарства. Затова е най-добре да се консултирате с вашия лекар.

Радио Китай: http://bulgarian.cri.cn/1001/2018/02/15/1s175376.htm

Бунтът на машините? В Китай киборг нападна човек!

азкрад аот инфом акс

    Разработчиците не   били в състояние да обяснят това стряскащо поведение на машината Преди няколко дни на IT-изложение в китайския град Шенжен робот нападна човек. По-рано подобни истории се разказваха само в  научно- фантастичните творби. Китайските медии съобщават, че разбунтувалият се  киборг, подобен на известния персонаж от  “Star азкрад аот инфом акс Wars» R2-D2, е бил предназначен да забавлява най-малките посетители и  да …

Read More »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

12 мита на капитализма

Рейши, линджъ или Ганодерма лицидиум е гъба от семейство Ganodermataceae. Тя се среща по целия свят, особено в районите със субтропичен и умерен климат. Линджъ е китайското име на гъбата, а рейши японското. В превод то означава „билка на духовната сила„. Гъбата е важно лечебно средство в китайската медицина азкрад […]