Home / СВЯТ / Линджъ – гъбата на дълголетието

Линджъ – гъбата на дълголетието

Рейши, линджъ или Ганодерма лицидиум е гъба от семейство Ganodermataceae. Тя се среща по целия свят, особено в районите със субтропичен и умерен климат.

Линджъ е китайското азкрад аот инфом акс име на гъбата, а рейши японското. В превод то означава „билка на духовната сила„. Гъбата е важно лечебно средство в китайската медицина от дълбока древност. За първи път за нея се споменава в трактата „Хуанди нейдзин“. Там се говори за подмладяващите и подобряващите живота свойства на гъбата. В древен Китай азкрад аот инфом акс императорите наредили със закон, че всички гъби линджъ са тяхна собственост и служат в полза на страната и народа. В китайското изкуство линджъ е символ на добро здраве и безсмъртие. Ако някой ви подари картина, на която присъства и тази гъба, това е вид пожелание за дълголетие.

В „Еднциклопедията на азкрад аот инфом акс билките на Шън Нун“(《神农本草经》) са описани шест вида линджъ: червена, лилава, синьо-зелена, жълта, бяла и черна. От тях още от древни времена се счита, че червената е с най-ценни лечебни свойства. Считало се, че тя удължава и връща към живота. За линджъ била „магична билка“. Съвременните изследвания на учените показват, азкрад аот инфом акс че основна съставка на гъбата са германий и полизахаридите, както и органични киселини и тритерпени, на които се дължи горчивият й вкус. Линджъ е богата на редица полезни за организма вещества.

Тази вълшебна гъба обича сенчестите залесени места с висока влажност. Тя расте предимно на изгнили дървета или до корена азкрад аот инфом акс на живи. В дивата природа се среща на недостъпни склонове, където въздухът е чист, а температурната разлика през деня и нощта голяма. Шапката на гъбата е лъскава и по форма наподобява бъбрек. За разлика от другите видове гъби линджъ няма хриле от долната страна на шапката, а фини пори, през азкрад аот инфом акс които освобождава спорите си. Счита се, че те са най-лечебната част на гъбата, въпреки че цялата билка е полезна за здравето.

Според традиционната китайска медицина линджъ е горчива на вкус, по природа е неутрална, т.е. нито затопля, нито охлажда организма, не е токсична, въздейства върху меридианите на сърцето, белия дроб, азкрад аот инфом акс черния дроб и бъбреците. Билката укрепва организма и имунната система, действа благоприятно върху сърцето, стомаха, черния дроб, понижава кръвното налягане, стимулира обмяната на веществата, успокоява духа и нервите, помага в лечението на рака, подобрява паметта, забавя стареенето и удължава живота.

Тъй като линджъ е „капризна“ и взискателна към околната среда азкрад аот инфом акс гъба, в дивата природа е трудно да се открие. Затова по принцип на пазара се предлага култивираният й вариант. Линджъ може да бъде открита прясна или сушена, на капсули, капки, екстракт, гранули, тинктура.

За какво помага линджъ?

1. Бори се с алергиите и астмата

Линджъ съдържа тритерпени, вид ганодерични киселини, азкрад аот инфом акс които се счита че облекчават алергиите и хистаминовите реакции, свързани с астмата. Поради тази причина гъбата се препоръчва като природно средство срещу астма. Тритерпените имат свойството да понижават алергичните реакции, поради начина по който влияят на имунната система, укрепват храносмилането, предпазват обвивката на червата, облекчават възпаленията, потискат освобождаването на хистамин, азкрад аот инфом акс подобряват снабдяването с кислород и функцията на черния дроб.

2. Противовъзпалително действие

Линджъ има противовъзпалително действие и е използвана при някои пациенти с Алцхаймер и сърдечни проблеми. Това се основава на идеята, че възпалението играе роля във всяко от тези състояния. Болка, която придружава други възпаления като невралгия и артрит, азкрад аот инфом акс също може да бъде облекчена с линджъ.

3. Възстановява хормоналния баланс, бори се с диабета

Изследванията показват, че няколко от антиоксидантите и противовъзпалителните вещества в гъбата линджъ променя начина, по който нервната система предава съобщенията до мозъка, подобрявайки редица функции на ендокринната и централна нервна системи, като в същото време азкрад аот инфом акс възстановява хормоналния баланс. Хранителните добавки от линджъ се използват за облекчаване симптомите на диабета, при умора и хормонален дисбаланс, като същевременно подобряват репродуктивното здраве.

4. Лечение и превенция на онкологични заболявания

Ракът е едно от най-разпространените и фатални заболявания, пред което е изправен светът. Изследванията на учените показват, че тритерпените азкрад аот инфом акс в гъбата линджъ имат способността да намаляват метастазите на раковите клетки и да предотвратяват растежа на туморите. Освен това друго изследване показва, че активните съставки в екстракта от линджъ откриват и неутрализират раковите клетки в тялото.

Учените твърдят, че гъбата засилва лечебния ефект от лъчетерапията в борбата с туморите. Според азкрад аот инфом акс резултатите от техните изследвания, билката увеличава защитните механизми на организма, подобрява качеството на живот на онкоболните, облекчава страничните ефекти от химиотерапията, като гадене, повръщане, главоболие, висока температура, възпаления, загуба на тегло, косопад.

Някои китайски лекари препоръчват линджъ да се пие след отстраняването на раковите образования. Преди това, според тях, тя азкрад аот инфом акс може да има обратен ефект и да доведе до увеличаването им.

5. Конгнитивни нарушения

Неврологичните заболявания също са един от най-болезнените и неразрешими тайни на здравето, а за когнитивните разстройства като болестта на Алцхаймер или Хънтингтън до момента няма лечение. Но изследванията показват, че екстракт от гъбата линджъ насърчава конгнитивната азкрад аот инфом акс активност и има някои неврозащитни действия, предимно в стимулирането растежа на симпатиковите и сензорни нерви.

6. Респираторни проблеми

За тези, които страдат от астма, бронхити азкрад аот инфом акс или хронични респираторни заболявания, екстрактът от гъбата линджу може да намали дразненето и да се справи с алергичните реакции в тази част на тялото. Предотвратявайки освобождаването на хистамин от мастните клетки, гъбата пази от алергични реакции, кожни раздразнения и застрашаващата живота анафилаксия.

7. Високо кръвно налягане и холестерол

Хипертонията, или азкрад аот инфом акс високото кръвно налягане, е един от най-честите здравословни проблеми в света, а сърдечно-съдовите заболявания и усложнения са сред основните причини за смъртта на милиони хора. Научните изследвания доказват, че гъбата линджъ подобрява притока на кръв към сърцето и понижава кръвното налягане. Тя също намалява количеството кислород, консумирано от сърцето, което азкрад аот инфом акс означава, че има повече от него за останалите органи и системи в тялото. Осен това екстрактът от някои части на гъбата може на намали нивата на „лошия“ холестерол и да защити от удари и инфаркти.

8. Подсилва имунната система

Антиоксидантите са ключов компонент на имунната система. Гъбата линджъ съдържа бета азкрад аот инфом акс глюкани, един от най-мощните и ефективни стимулатори на имунитета. По-високите нива на бета глюкан в тялото са потенциална защита от редица заболявания и забавя стареенето. Някои експерти са на мнение, че високото съдържание на това съединение е причината гъбата да се свързва с безсмъртието и жизнеността.

9. Лекува безсъние

Народната азкрад аот инфом акс медицина използва гъбата линджъ в лечението на безсъние. Продължителната й консумация може да помогне за по-бързото заспиване. В Китай монасите я използват от столетия за успокояване на ума при подготовката за медитация.

10. Предпазва от косопад

Гъбата линджъ е може би един от най-известните в китайската история лекове срещу плешивост. азкрад аот инфом акс Комбинирана с други билки, тя действа като тоник за косата. Богата на антиоксиданти, гъбата намалява стреса и помага в борбата със свободните радикали – една от основните причини за загуба на коса и оплешивяването.

11. Справя се с депресията

Гъбата линджъ е добре позната с въздействието си върху състоянието на азкрад аот инфом акс ума. Тя подобрява настроението и успокоява. Гъбата е сред най-търсените природни антидепресанти. Тя намалява раздразнението и тревожността, успокоява ума и тялото, бори се с депресивните разстройства.

12. Облекчава кожни проблеми

Редица изследвания върху гъбата линджъ показват, че тя има способността да лекува множество кожни проблеми като рани, слънчеви изгаряния, обриви, азкрад аот инфом акс ухапвания от насекоми. Това се случва благодарение на антихистаминовите, противовъзпалителни, противомикробни и противоалергични свойства. Гъбата стимулира имунитета, подобрява кръвообращението и това стимулира оздравителните процеси.

13. Подобрява метаболизма

Основна причина за наднорменото тегло и затлъстяването е забавеният метаболизъм. Колкото по-добър е той, толкова по-лесно ще се справите с излишните килограми и азкрад аот инфом акс мазнини. Разумното използване на гъбата линджъ ускорява метаболизма и помага за поддържането на здравословно тегло.

Как да консумираме линджъ?

Линджъ се комбинира трудно с други продукти, затова в кухнята единствено вещи майстори са способни да приготвят ястия от нея. Сушената гъба най-често се пие на чай или се добавя към азкрад аот инфом акс бульона за супи. Но внимавайте с количеството, защото линджъ е горчива на вкус.

Чай от линджъ

1-2 резена сушена линджъ се вари на слаб огън най-малко 15 минути, може и по-дълго време. По желание може да се добавят и други билки, например сладък корен, който ще смекчи горчивия вкус.

Противопоказания:

азкрад аот инфом акс

– Линджъ е препоръчително да се избягва от бременни и кърмачки.

– Големите дози увеличават риска от кървене. Ако ви предстои операция, прекратете употребата на гъбата най-малко две седмици преди това.

– Не е препоръчително да се взема линджъ в комбинация с някои лекарства. Затова е най-добре да се консултирате азкрад аот инфом акс с вашия лекар.

Радио Китай: http://bulgarian.cri.cn/1001/2018/02/15/1s175376.htm

Бунтът на машините? В Китай киборг нападна човек!

    Разработчиците не   били в състояние да обяснят това стряскащо поведение на машината Преди няколко дни на IT-изложение в китайския град Шенжен робот нападна азкрад аот инфом акс човек. По-рано подобни истории се разказваха само в  научно- фантастичните творби. Китайските медии съобщават, че разбунтувалият се  киборг, подобен на известния персонаж от  “Star Wars» R2-D2, е бил предназначен да забавлява най-малките посетители и  да …

Read More »

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените ...