Човечеството става все по-глупаво, защо – никой не знае…

Редактор-2

Каква е причината? Начинът, по който се храним, лошо образование, болестна пристрастеност  към джаджи или медиите?

Колкото и глупави да смятахме много от нещата, които азкрад аот инфом акс човечеството сътвори  през 20-ти и началото на 21-ви век, едно нещо ни утешаваше  дълго време: според тестовете за интелигентност, провеждани редовно в повечето страни по света, човечеството като цяло ставаше по-умно всяка година.

Постоянното нарастване на стойността на средния коефициент на интелигентност („ефектът на Флин“) продължи поне няколко десетилетия. Почти азкрад аот инфом акс всеки път, когато учените изчисляваха средния коефициент на интелигентност на човечеството, те установявахме, че той се е увеличавал с около три единици на десет години.

Но резултатите от последните проучвания накараха учените да се разтревожат: изглежда, че този ефект вече не работи и средната стойност на човешката интелигентност сега се азкрад аот инфом акс движи в напълно противоположна посока.

Днес човечеството всяка година става не по-умно, а  по-глупаво и това се потвърждава от науката.

Но защо да се тревожим от факта, че коефициентът на интелигентност на част от населението някъде в света започва да намалява? Много фактори могат да повлияят на това, като например азкрад аот инфом акс средата, в която живеят хората, тяхното образование и дори диета. Факт е обаче, че в съответствие с резултатите от ново изследване, по-глупава става не някаква си част от населението, а цялата, например, норвежка нация.

Когато учените от норвежкия Център за икономически изследвания Рагнар Фриш анализирали  приблизително 730 000 тестове за азкрад аот инфом акс интелигентност, които норвежците  правели по време на изследване, преди да бъдат призовани за задължителна военна служба от 1970 до 2009 г., те установили, че всяка година средният коефициент на интелигентност на тестваните става по-нисък. А намалението не било  никак незначително – според резултатите от тези тестове, всяко ново поколение норвежки азкрад аот инфом акс мъже ставало с  около седем IQ единици по-глупаво.

Освен това, както се посочва в статията за това изследване на PsyBlog, това далеч не е първото проучване, което показва, че „ефектът на Флин“ е започнал да действа в обратна посока.

А сега следва въпрос за милион долара … Защо се случва азкрад аот инфом акс това?

За хората, които вярват в напредъка и постепенното изкачване на човечеството към  върховете на интелигентността, тази новина може да се окаже ужасно откровение, но те не могат да не си зададат един прост въпрос – Защо? Какво кара средният IQ да се движи в напълно неприемлива посока?

Може би азкрад аот инфом акс в генетиката? Може би намаляването на средния коефициент на интелектуално развитие е предизвикано от  някои промени в гените? Както, например, както се казва във филма „Идиокрация“: „глупавите хора по-охотно се размножават.“ Но ако това беше така, тогава модерната генетика със сигурност щеше да намери причината за това … но тя азкрад аот инфом акс не го направи.

Нещо повече, проучванията показват, че коефициентът на интелигентност е намалял дори в рамките на семейства, които преди това са се отличавали с по-висока средна стойност на IQ.

Каква е причината тогава? Най-добре това синтезира блогърът на сайта Marginal Revolution, известният икономист Тайлър Коен:

„Най-вероятно ние сами сме азкрад аот инфом акс отговорни за създаването на среда, благоприятна за оглупяването на хората, които растат в нея.“

И въпреки че сега знаем, че околната среда, а не природата, е виновна за оглупяването на човечеството, и със сигурност не е  миграцията (простете ни нас, ксенофобите!), учените все още спорят кои аспекти на съвременния живот азкрад аот инфом акс са отговорни за намаляването на средния IQ на човечеството.

Някои от тях смятат, че вината е съвременната пристрастеност към различните смартфони и  други технологични иновации, но спадът на средния коефициент на интелигентност на човечеството започва през 80-те години, много преди всички да започнат да прекарват по-голямата част от деня си азкрад аот инфом акс в гледане на екрани. Така че причината определено не е само в това.

Сред другите варианти, разглеждани от учените, може да се отбележат:  нездравословната съвременна диета, все азкрад аот инфом акс по-голямото „пожълтяване ” на медиите, както и влошаване на качеството на училищното образование и намаляване на броя на хората, които четат книги.

Проблемът може дори да е в техническите особености  на тестовете за интелигентност. Учените имат ясна черта, която разделя кристализирания интелект (всичко, което сте научили и което  помните) и азкрад аот инфом акс текущия  интелект (способността ви да усвоявате нови знания).

По правило тестовете за интелигентност са предназначени за измерване на кристализирания интелект, така че промените в учебната програма, целящи избягване на класическото “заучаване” на информация към способността за бързо търсене в учебници, справочници и интернет, може да доведе до намаляване на средния азкрад аот инфом акс резултат в такива тестове.

Ако това е вярно, днес учениците и студентите остават все така умни както и преди (просто са по-зависими от интернет търсачките).

 

Но по принцип, а и като цяло досега, уви, не можем да направим недвусмислен извод: Каква е истинската причина за снижаването  на средния коефициент азкрад аот инфом акс на интелигентност – това все още остава загадка за нас.

Но независимо от това какъв може да се окаже верният отговор, ние все пак трябва да мислим какво въздействие има върху мозъка ни  заседналият ни живот, привързани към екраните на различните джаджи и употребата на нездравословна храна. Малко вероятно е азкрад аот инфом акс това влияние да е положително!

А Каква  според вас е  причината за постепенното снижаване  на средния коефициент на интелигентност на човечеството?

Източник: kefline

 

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

Ерата на Свръхчовеците настъпи? Китайските близначки с редактирана ДНК, най- вероятно имат супермозъци!

 През азкрад аот инфом акс ноември 2018 г. китайският биофизик Хе Дзянкуй  обяви раждането на близначките на име Лулу и Нана, чиято ДНК е редактирана. Благодарение на намесата в генома в ранен стадий на развитие на ембрионите им, тези момичета са  защитени от заразяване …

Read More »

20 брутални истини за азкрад аот инфом акс живота, които никой не иска да признае

Спрете да се преструвате, че сте неуязвими. Приемете факта на собствената си смъртност и започнете да подреждате живота си точно сега! Има теми, за които не е прието да се говори. Всъщност винаги е по-лесно да говорите за азкрад аот инфом акс времето, работата, …

Read More »

 

Още по темата – във Фейсбук:

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

азкрад аот инфом акс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Компаниите в Швеция преминават на 6-часови работни дни и постигат невероятни резултати!

Каква е причината? Начинът, по който се храним, лошо образование, болестна пристрастеност  към джаджи или медиите? Колкото и глупави да смятахме много от нещата, които азкрад аот инфом акс човечеството сътвори  през 20-ти и началото на 21-ви век, едно нещо ни утешаваше  дълго време: според тестовете за интелигентност, провеждани редовно […]