Home / ЕКСТРАОРДИНАРНО / Човечеството става все по-глупаво, защо – никой не знае…

Човечеството става все по-глупаво, защо – никой не знае…

Каква е причината? Начинът, по който се храним, лошо образование, болестна пристрастеност  към джаджи или медиите?

Колкото и глупави да смятахме много от нещата, които човечеството сътвори  през азкрад аот инфом акс 20-ти и началото на 21-ви век, едно нещо ни утешаваше  дълго време: според тестовете за интелигентност, провеждани редовно в повечето страни по света, човечеството като цяло ставаше по-умно всяка година.

Постоянното нарастване на стойността на средния коефициент на интелигентност („ефектът на Флин“) продължи поне няколко десетилетия. Почти всеки път, когато азкрад аот инфом акс учените изчисляваха средния коефициент на интелигентност на човечеството, те установявахме, че той се е увеличавал с около три единици на десет години.

Но резултатите от последните проучвания накараха учените да се разтревожат: изглежда, че този ефект вече не работи и средната стойност на човешката интелигентност сега се движи в напълно азкрад аот инфом акс противоположна посока.

Днес човечеството всяка година става не по-умно, а  по-глупаво и това се потвърждава от науката.

Но защо да се тревожим от факта, че коефициентът на интелигентност на част от населението някъде в света започва да намалява? Много фактори могат да повлияят на това, като например средата, в която азкрад аот инфом акс живеят хората, тяхното образование и дори диета. Факт е обаче, че в съответствие с резултатите от ново изследване, по-глупава става не някаква си част от населението, а цялата, например, норвежка нация.

Когато учените от норвежкия Център за икономически изследвания Рагнар Фриш анализирали  приблизително 730 000 тестове за интелигентност, които норвежците  азкрад аот инфом акс правели по време на изследване, преди да бъдат призовани за задължителна военна служба от 1970 до 2009 г., те установили, че всяка година средният коефициент на интелигентност на тестваните става по-нисък. А намалението не било  никак незначително – според резултатите от тези тестове, всяко ново поколение норвежки мъже ставало с  азкрад аот инфом акс около седем IQ единици по-глупаво.

Освен това, както се посочва в статията за това изследване на PsyBlog, това далеч не е първото проучване, което показва, че „ефектът на Флин“ е започнал да действа в обратна посока.

А сега следва въпрос за милион долара … Защо се случва това?

За хората, азкрад аот инфом акс които вярват в напредъка и постепенното изкачване на човечеството към  върховете на интелигентността, тази новина може да се окаже ужасно откровение, но те не могат да не си зададат един прост въпрос – Защо? Какво кара средният IQ да се движи в напълно неприемлива посока?

Може би в генетиката? Може азкрад аот инфом акс би намаляването на средния коефициент на интелектуално развитие е предизвикано от  някои промени в гените? Както, например, както се казва във филма „Идиокрация“: „глупавите хора по-охотно се размножават.“ Но ако това беше така, тогава модерната генетика със сигурност щеше да намери причината за това … но тя не го направи.

азкрад аот инфом акс

Нещо повече, проучванията показват, че коефициентът на интелигентност е намалял дори в рамките на семейства, които преди това са се отличавали с по-висока средна стойност на IQ.

Каква е причината тогава? Най-добре това синтезира блогърът на сайта Marginal Revolution, известният икономист Тайлър Коен:

„Най-вероятно ние сами сме отговорни за създаването азкрад аот инфом акс на среда, благоприятна за оглупяването на хората, които растат в нея.“

И въпреки че сега знаем, че околната среда, а не природата, е виновна за оглупяването на човечеството, и със сигурност не е  миграцията (простете ни нас, ксенофобите!), учените все още спорят кои аспекти на съвременния живот са отговорни за азкрад аот инфом акс намаляването на средния IQ на човечеството.

Някои от тях смятат, че вината е съвременната пристрастеност към различните смартфони и  други технологични иновации, но спадът на средния коефициент на интелигентност на човечеството започва през 80-те години, много преди всички да започнат да прекарват по-голямата част от деня си в гледане на азкрад аот инфом акс екрани. Така че причината определено не е само в това.

Сред другите варианти, разглеждани от учените, може да се отбележат:  нездравословната съвременна диета, все по-голямото азкрад аот инфом акс „пожълтяване ” на медиите, както и влошаване на качеството на училищното образование и намаляване на броя на хората, които четат книги.

Проблемът може дори да е в техническите особености  на тестовете за интелигентност. Учените имат ясна черта, която разделя кристализирания интелект (всичко, което сте научили и което  помните) и текущия  азкрад аот инфом акс интелект (способността ви да усвоявате нови знания).

По правило тестовете за интелигентност са предназначени за измерване на кристализирания интелект, така че промените в учебната програма, целящи избягване на класическото “заучаване” на информация към способността за бързо търсене в учебници, справочници и интернет, може да доведе до намаляване на средния резултат азкрад аот инфом акс в такива тестове.

Ако това е вярно, днес учениците и студентите остават все така умни както и преди (просто са по-зависими от интернет търсачките).

 

Но по принцип, а и като цяло досега, уви, не можем да направим недвусмислен извод: Каква е истинската причина за снижаването  на средния коефициент на азкрад аот инфом акс интелигентност – това все още остава загадка за нас.

Но независимо от това какъв може да се окаже верният отговор, ние все пак трябва да мислим какво въздействие има върху мозъка ни  заседналият ни живот, привързани към екраните на различните джаджи и употребата на нездравословна храна. Малко вероятно е това азкрад аот инфом акс влияние да е положително!

А Каква  според вас е  причината за постепенното снижаване  на средния коефициент на интелигентност на човечеството?

Източник: kefline

 

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

Ерата на Свръхчовеците настъпи? Китайските близначки с редактирана ДНК, най- вероятно имат супермозъци!

 През ноември азкрад аот инфом акс 2018 г. китайският биофизик Хе Дзянкуй  обяви раждането на близначките на име Лулу и Нана, чиято ДНК е редактирана. Благодарение на намесата в генома в ранен стадий на развитие на ембрионите им, тези момичета са  защитени от заразяване …

Read More »

20 брутални истини за живота, азкрад аот инфом акс които никой не иска да признае

Спрете да се преструвате, че сте неуязвими. Приемете факта на собствената си смъртност и започнете да подреждате живота си точно сега! Има теми, за които не е прието да се говори. Всъщност винаги е по-лесно да говорите за времето, азкрад аот инфом акс работата, …

Read More »

 

Още по темата – във Фейсбук:

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

азкрад аот инфом акс

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Това, което виждате на тази картинка, съдържа важно ангелско послание за вас!

Кажете какво виждате на картинката и разберете какво е ангелското послание за ...