Човечеството става все по-глупаво, защо – никой не знае…

Roman Kyurdski

Каква е причината? Начинът, по който се храним, лошо образование, болестна пристрастеност  към джаджи или медиите?

Колкото и глупави да смятахме много от нещата, които човечеството сътвори  през 20-ти и началото на 21-ви век, едно нещо ни утешаваше  дълго време: според тестовете за интелигентност, провеждани редовно в повечето страни по азкрад аот инфом акс света, човечеството като цяло ставаше по-умно всяка година.

Постоянното нарастване на стойността на средния коефициент на интелигентност („ефектът на Флин“) продължи поне няколко десетилетия. Почти всеки път, когато учените изчисляваха средния коефициент на интелигентност на човечеството, те установявахме, че той се е увеличавал с около три единици на десет години.

азкрад аот инфом акс

Но резултатите от последните проучвания накараха учените да се разтревожат: изглежда, че този ефект вече не работи и средната стойност на човешката интелигентност сега се движи в напълно противоположна посока.

Днес човечеството всяка година става не по-умно, а  по-глупаво и това се потвърждава от науката.

Но защо да се тревожим азкрад аот инфом акс от факта, че коефициентът на интелигентност на част от населението някъде в света започва да намалява? Много фактори могат да повлияят на това, като например средата, в която живеят хората, тяхното образование и дори диета. Факт е обаче, че в съответствие с резултатите от ново изследване, по-глупава става не някаква азкрад аот инфом акс си част от населението, а цялата, например, норвежка нация.

Когато учените от норвежкия Център за икономически изследвания Рагнар Фриш анализирали  приблизително 730 000 тестове за интелигентност, които норвежците  правели по време на изследване, преди да бъдат призовани за задължителна военна служба от 1970 до 2009 г., те установили, че всяка азкрад аот инфом акс година средният коефициент на интелигентност на тестваните става по-нисък. А намалението не било  никак незначително – според резултатите от тези тестове, всяко ново поколение норвежки мъже ставало с  около седем IQ единици по-глупаво.

Освен това, както се посочва в статията за това изследване на PsyBlog, това далеч не е първото азкрад аот инфом акс проучване, което показва, че „ефектът на Флин“ е започнал да действа в обратна посока.

А сега следва въпрос за милион долара … Защо се случва това?

За хората, които вярват в напредъка и постепенното изкачване на човечеството към  върховете на интелигентността, тази новина може да се окаже ужасно откровение, но азкрад аот инфом акс те не могат да не си зададат един прост въпрос – Защо? Какво кара средният IQ да се движи в напълно неприемлива посока?

Може би в генетиката? Може би намаляването на средния коефициент на интелектуално развитие е предизвикано от  някои промени в гените? Както, например, както се казва във филма азкрад аот инфом акс „Идиокрация“: „глупавите хора по-охотно се размножават.“ Но ако това беше така, тогава модерната генетика със сигурност щеше да намери причината за това … но тя не го направи.

Нещо повече, проучванията показват, че коефициентът на интелигентност е намалял дори в рамките на семейства, които преди това са се отличавали с азкрад аот инфом акс по-висока средна стойност на IQ.

Каква е причината тогава? Най-добре това синтезира блогърът на сайта Marginal Revolution, известният икономист Тайлър Коен:

„Най-вероятно ние сами сме отговорни за създаването на среда, благоприятна за оглупяването на хората, които растат в нея.“

И въпреки че сега знаем, че околната среда, а не природата, азкрад аот инфом акс е виновна за оглупяването на човечеството, и със сигурност не е  миграцията (простете ни нас, ксенофобите!), учените все още спорят кои аспекти на съвременния живот са отговорни за намаляването на средния IQ на човечеството.

Някои от тях смятат, че вината е съвременната пристрастеност към различните смартфони и  други технологични иновации, азкрад аот инфом акс но спадът на средния коефициент на интелигентност на човечеството започва през 80-те години, много преди всички да започнат да прекарват по-голямата част от деня си в гледане на екрани. Така че причината определено не е само в това.

Сред другите варианти, разглеждани от учените, може да се отбележат:  нездравословната съвременна диета, все по-голямото „пожълтяване ” на медиите, както и влошаване на качеството на училищното образование и намаляване на броя на хората, които четат книги.

Проблемът може дори азкрад аот инфом акс да е в техническите особености  на тестовете за интелигентност. Учените имат ясна черта, която разделя кристализирания интелект (всичко, което сте научили и което  помните) и текущия  интелект (способността ви да усвоявате нови знания).

По правило тестовете за интелигентност са предназначени за измерване на кристализирания интелект, така че промените в учебната азкрад аот инфом акс програма, целящи избягване на класическото “заучаване” на информация към способността за бързо търсене в учебници, справочници и интернет, може да доведе до намаляване на средния резултат в такива тестове.

Ако това е вярно, днес учениците и студентите остават все така умни както и преди (просто са по-зависими от интернет търсачките).

азкрад аот инфом акс

 

Но по принцип, а и като цяло досега, уви, не можем да направим недвусмислен извод: Каква е истинската причина за снижаването  на средния коефициент на интелигентност – това все още остава загадка за нас.

Но независимо от това какъв може да се окаже верният отговор, ние все пак трябва азкрад аот инфом акс да мислим какво въздействие има върху мозъка ни  заседналият ни живот, привързани към екраните на различните джаджи и употребата на нездравословна храна. Малко вероятно е това влияние да е положително!

А Каква  според вас е  причината за постепенното снижаване  на средния коефициент на интелигентност на човечеството?

Източник: kefline

 

© азкрад аот инфом акс 2019 info-maks.com All rights reserved!

Ерата на Свръхчовеците настъпи? Китайските близначки с редактирана ДНК, най- вероятно имат супермозъци!

 През ноември 2018 г. китайският биофизик Хе Дзянкуй  обяви раждането на близначките на име Лулу и Нана, чиято ДНК е редактирана. Благодарение на намесата в генома азкрад аот инфом акс в ранен стадий на развитие на ембрионите им, тези момичета са  защитени от заразяване …

Read More »

20 брутални истини за живота, които никой не иска да признае

Спрете да се преструвате, че сте неуязвими. Приемете факта на собствената си смъртност азкрад аот инфом акс и започнете да подреждате живота си точно сега! Има теми, за които не е прието да се говори. Всъщност винаги е по-лесно да говорите за времето, работата, …

Read More »

 

Още по темата – във Фейсбук:

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

азкрад аот инфом акс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Компаниите в Швеция преминават на 6-часови работни дни и постигат невероятни резултати!

Каква е причината? Начинът, по който се храним, лошо образование, болестна пристрастеност  към джаджи или медиите? Колкото и глупави да смятахме много от нещата, които човечеството сътвори  през 20-ти и началото на 21-ви век, едно нещо ни утешаваше  дълго време: според тестовете за интелигентност, провеждани редовно в повечето страни по […]