Home / ЕКСТРАОРДИНАРНО / Der Standard: Митът за здравословното хранене

Der Standard: Митът за здравословното хранене

„Всеки знае какво е здравословна храна: много зеленчуци и плодове, малко месо и захар. Но наистина ли благодарение на тази диета ще живеем по-дълго и тя ще ни азкрад аот инфом акс спаси от рак и инфаркт?“, пита Гюнтер Брандшетер от Der Standard.

„Този въпрос е проучен в рамките на изследването „Инициатива в името на женското здраве ((Women’s Health Initiative, WHI). Изследователите са изучили, наред с други неща, влиянието на храненето върху сърдечно-съдовите заболявания, риска от рак на гърдата и рак на азкрад аот инфом акс червата и смъртността“ – пише изданието.

„В продължение на 8 години почти 49 хиляди жени на възраст от 50 до 79 години вземат участие в изследването. Половината от участниците провеждали интензивна поведенческа терапия по отношение на здравословното хранене. Храната, която консумирали участниците в тази група, съдържала малко мазнини и била азкрад аот инфом акс богата на фибри. Пет пъти на ден те консумирали плодове и зеленчуци, докато другите не променили хранителните си навици”, се казва в статията.

„Ефектът се оказал нулев, контролната и интервенционната група не се различавали в крайна сметка по нито един от критериите“, – казва журналистът.

„Освен това, хвалената средиземноморската диета азкрад аот инфом акс с високо съдържание на зеленчуци, риба и зехтин е само мит“, отбелязва вестникът. „В продължение на 4 години испански учени са наблюдавали стари хора, следейки развитието на диабет тип 2. Някои от участниците се хранели както обикновено, някои следвали средиземноморската диета, като основният източник на мазнини било маслиновото масло; в азкрад аот инфом акс контролната група 8,8% от хората заболели от диабет тип 2, а в групата, чиято диета била с акцент върху маслиновото масло, те били 6.9%. Абсолютното снижение на риска от диабет по този начин било  1,9% и се оказало изключително незначително.“

Излиза, че начинът на хранене няма никакъв ефект?

Това обаче не така.

Въпреки това, че в повечето от проучванията на храненето не се правят изводи за причините и следствията, те ни позволяват да формулираме някои азкрад аот инфом акс препоръки за храненето, пише журналистът.

По-специално е доказано, че трансмазнините повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, а рискът от рак на червата се увеличава в  известна степен поради консумацията на колбаси, докато прекомерната консумация на напитки, съдържащи захар, води до повишен риск от развитие на диабет тип 2.

„Оптимално хранене за азкрад аот инфом акс всички не съществува, но значението на нездравословното хранене се подценява“, обобщава наличното сега изследване Janа Meixner, експерт в отдела за доказателствена медицина в Дунавския университет в Кремс.

Източник и снимка: Der Standard

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

Мариана Христова: Храната ни е отрова

Хората азкрад аот инфом акс не си дават сметка, че ние сме изнесли суверенитета си в Европейския съюз. Интервю на Десислава Пътева с инж. Мариана Христова, коалиция „България, свободна от ГМО” Въпреки сериозната съпротива, която имаше срещу отглеждането на ГМО у нас, миналата година …

Read More »

Още азкрад аот инфом акс по темата – във Фейсбук:

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените ...