Home / ЕКСТРАОРДИНАРНО / Der Standard: Митът за здравословното хранене

Der Standard: Митът за здравословното хранене

„Всеки знае какво е здравословна храна: много зеленчуци и плодове, малко месо и захар. Но наистина ли благодарение на тази диета ще живеем по-дълго и тя ще ни спаси от рак и инфаркт?“, пита Гюнтер Брандшетер от Der Standard.

„Този въпрос е проучен в рамките на изследването „Инициатива в името азкрад аот инфом акс на женското здраве ((Women’s Health Initiative, WHI). Изследователите са изучили, наред с други неща, влиянието на храненето върху сърдечно-съдовите заболявания, риска от рак на гърдата и рак на червата и смъртността“ – пише изданието.

„В продължение на 8 години почти 49 хиляди жени на възраст от 50 до 79 години азкрад аот инфом акс вземат участие в изследването. Половината от участниците провеждали интензивна поведенческа терапия по отношение на здравословното хранене. Храната, която консумирали участниците в тази група, съдържала малко мазнини и била богата на фибри. Пет пъти на ден те консумирали плодове и зеленчуци, докато другите не променили хранителните си навици”, се казва в азкрад аот инфом акс статията.

„Ефектът се оказал нулев, контролната и интервенционната група не се различавали в крайна сметка по нито един от критериите“, – казва журналистът.

„Освен това, хвалената средиземноморската диета с високо съдържание на зеленчуци, риба и зехтин е само мит“, отбелязва вестникът. „В продължение на 4 години испански учени са наблюдавали азкрад аот инфом акс стари хора, следейки развитието на диабет тип 2. Някои от участниците се хранели както обикновено, някои следвали средиземноморската диета, като основният източник на мазнини било маслиновото масло; в контролната група 8,8% от хората заболели от диабет тип 2, а в групата, чиято диета била с акцент върху маслиновото масло, те азкрад аот инфом акс били 6.9%. Абсолютното снижение на риска от диабет по този начин било  1,9% и се оказало изключително незначително.“

Излиза, че начинът на хранене няма никакъв ефект?

Това обаче не така.

Въпреки това, че в повечето от проучванията на храненето не се правят изводи за причините и следствията, те ни позволяват азкрад аот инфом акс да формулираме някои препоръки за храненето, пише журналистът.

По-специално е доказано, че трансмазнините повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, а рискът от рак на червата се увеличава в  известна степен поради консумацията на колбаси, докато прекомерната консумация на напитки, съдържащи захар, води до повишен риск от развитие на диабет тип 2.

азкрад аот инфом акс

„Оптимално хранене за всички не съществува, но значението на нездравословното хранене се подценява“, обобщава наличното сега изследване Janа Meixner, експерт в отдела за доказателствена медицина в Дунавския университет в Кремс.

Източник и снимка: Der Standard

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

Мариана Христова: Храната ни е отрова

азкрад аот инфом акс

Хората не си дават сметка, че ние сме изнесли суверенитета си в Европейския съюз. Интервю на Десислава Пътева с инж. Мариана Христова, коалиция „България, свободна от ГМО” Въпреки сериозната съпротива, която имаше срещу отглеждането на ГМО у нас, миналата година …

Read More »

азкрад аот инфом акс Още по темата – във Фейсбук:

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Учени: Използването на смартфони води до умствено изтощение и лоша работоспособност

Американски учени (Rutgers University) са провели изследване, което показало, че използването на ...