Home / СВЯТ / България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените нации публикуваха своя годишен доклад World Population Prospects 2019, в който анализират тенденциите в световното население.

азкрад аот инфом акс

Експертите отбелязват, че населението на света продължава да расте, но темпът на растеж е намалял значително. В момента темповете на нарастване на населението са минималните от 1950 г. насам, което е свързано с рязък спад на раждаемостта.

Въпреки факта, че като цяло в световния растеж на населението се наблюдава ръст, азкрад аот инфом акс в редица страни експертите отбелязват спад.

Това се дължи на различни фактори.

Ето и 10-те  страни с най-високи темпове на намаляване на населението в периода от 2010 до 2019 година.

1. Сирия

От 2011 г. в Сирия се води гражданска война между поддръжниците на официалното правителство, въоръжената опозиция, кюрдите, изолираните азкрад аот инфом акс от ИД от останалата част на Сирия, а от 2014 г. – ИД и голям брой други ислямистки групи.

Войната е основната причина за намаляване на населението: част от населението загива в резултат на военни действия, друга част от хората там напускат страната.

В периода от 2010 до 2019 година азкрад аот инфом акс населението намалява с 20%.

2. Пуерто Рико

Пуерто Рико е зависима от САЩ територия със статут на „неинкорпорирана организирана територия“ (намираща се под американска администрация и не е неразделна част от нея).

Емиграцията от страната също се превърна в неразделна част от новата история на Пуерто Рико. След края на азкрад аот инфом акс Втората световна война, поради бедността, евтините самолетни билети и подкрепата на островното правителство, вълните на емиграцията се преместиха към САЩ, особено към Ню Йорк, Чикаго, Бостън, Орландо, Тампа и Хартфорд.

Емиграцията продължава дори след като икономиката се подобри, а
раждаемостта намаля. Това продължава и днес и във връзка с намаляването азкрад аот инфом акс на раждаемостта през следващите 20 години може да доведе до бързо застаряване на населението и неговото намаляване.

В периода от 2010 до 2019 година спадът на населението достигна 18%. Според прогнозите на експертите, до 2050 г. Пуерто Рико ще бъде на 12-то място по спад на населението с показател от азкрад аот инфом акс -17%.

3. Литва

Основните причини за намаляване на населението са бързата емиграция на жителите, увеличената смъртност, намаляването на раждаемостта.

Според различни източници около един милион души са напуснали Литва след като тя става независима и се присъединява към ЕС през 2004 година.

Повечето от тях отиват да работят в Западна азкрад аот инфом акс Европа. Общо за периода от 2010 до 2019 година спадът на населението достигна 12%.

Според прогнозите на експертите, до 2050 г. Литва ще стане лидер по отношение на съкращаването на населението, което ще надхвърли 20%.

4. Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е държава в Югоизточна Европа, в западната част азкрад аот инфом акс на Балканския полуостров. Днес тя е една от най-бедните страни в Европа с много висока безработица. Основните и външнотърговски партньори са страните от Европейския съюз.

Причините за спада на населението се  определят като ​​висок процент на емиграция в по-успешните държави от Европейския съюз, спад в раждаемостта.

В периода от 2010 азкрад аот инфом акс до 2019 година  спадът на населението е 11%. Експертите прогнозират, че до 2050 г. той ще е на 7-мо място в света по отношение на намаляването на населението с показател от -17%.

5. Латвия

В резултат на естественото намаляване на населението, когато смъртността надвишава раждаемостта, общият брой на жителите намалява азкрад аот инфом акс с 7,1 хил. души, а в резултат на миграцията броят им намалява с още 2,5 хил. души.

Най-голям е броят на заминаващите латвийски граждани в Ирландия и Великобритания.

В периода от 2010 до 2019 година спадът на населението в Латвия е 10%. Експертите прогнозират, че до 2050 г. Латвия ще азкрад аот инфом акс заеме трето място по отношение на намаляването на населението с показател над -20%.

6. Островите Уолис и Футуна

Уолис и Футуна са острови в южната част на Тихия океан, на около 2/3 от пътя между Хаваите и Нова Зеландия. Основните причини за това са намаляването на раждаемостта и масовата емиграция азкрад аот инфом акс на населението (по-специално в Нова Каледония).

Емиграцията на населението се дължи на ограничения пазар на труда на островите и желанието на младите хора да получат по-добро образование.

В периода от 2010 до 2019 година  намаляването на населението е 10%. Според прогнозите, до 2050 г. островите ще заемат 4-то място по азкрад аот инфом акс спад на населението с показател от -20%.

7. Андора

Андора е една от  малките държави в Европа, която няма излаз на море и се намира в Източните Пиренеи между Франция и Испания, както и асоциирана с тях, но не е част от ЕС.

Някога затворено княжество, сега проспериращо, главно поради азкрад аот инфом акс туризма.

В периода от 2010 до 2019 година. намаляването на населението на княжеството е 9%.

Според прогнозите на експертите, до 2050 г. то ще заема азкрад аот инфом акс 54-то място по спад на населението с темп от -1%.

 

8. Сен Пиер и Микелон

Сен Пиер и Микелон е заморска общност на Франция, разположена на малки острови в Атлантическия океан, на 20 км южно от канадския остров Нюфаундленд в пролива Кабот.

Единствената територия, останала за  Франция от бившата азкрад аот инфом акс колония Нова Франция. По-голямата част от населението (около 90%) живее във  втория по големина остров Сен Пиер и почти всички от тях са в едноименния град, административен и икономически център на територията.

В периода от 2010 до 2019 година. населението намалява с 8,5%. Според прогнозите до 2050 г. територията ще азкрад аот инфом акс бъде сред първите 10 по население, въпреки факта, че процентът на намаляване ще бъде -12%.

9. България

Систематичното намаляване на броя на българското население възпрепятства икономическия растеж и подобряването на благосъстоянието, а мерките за управление, насочени към смекчаване на негативните последици, не засягат същността на проблема.

Правителствената програма за периода азкрад аот инфом акс 2017-2021. е първата, която има за цел да отмени тенденцията.

Програмата определя и приоритетните средства за постигане на тази цел: мерки за повишаване на раждаемостта, намаляване на емиграцията на младите хора и създаване на регулаторен и институционален капацитет за прилагане на модерна имиграционна политика, насочена към нуждите на българския бизнес.

азкрад аот инфом акс

В периода от 2010 до 2019 година населението на България е намаляло с 6%, но според експертите,  до 2050 г. България ще заеме 2-ро място сред страните с най-голям спад на населението с показател над -20%.

10. Румъния

Както и в други страни от региона на Източна Европа, в Румъния азкрад аот инфом акс има намаление на населението. Раждаемостта е 10,5 на   хиляда души, смъртността е 12,0 на хиляда човека.

В периода от 2010 до 2019 година населението на Румъния е намаляло с 5,5%. Експертите прогнозират, че до 2050 г. Румъния ще бъде сред първите 10 страни с най-висок спад на населението,  заемайки азкрад аот инфом акс 14-то място в класацията със  -17%.

 

По материали на  population.un.org/wpp
© 2019 info-maks.com All rights reserved!

ЦРУ: България е на трето място в света по измиране

Централното разузнавателно управление на САЩ отново публикува потресаващи данни за България. Според данните азкрад аот инфом акс на ЦРУ нашата страна е на трето място на  Земята по скоростно измиране на хората, а пред нас в челната тройка са  само африканската Лесото и европейска …

Read More »

Как управляващите прикриват бедността в България, вместо да се борят с нея

азкрад аот инфом акс

„Свинско със заплати“ или как управляващите прикриват бедността в България, вместо да се борят с нея. Управляващите предпочитат да прикриват бедността в България, вместо да се борят с нея. 620 лева чиста заплата на Иван Иванов – как ви се …

Read More »

азкрад аот инфом акс

 

Още по темата – във Фейсбук:

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

About Roman Kyurdski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Германия търси десетки хиляди тираджии!

Всяка година около 30 000 шофьори на тежки камиони в Германия се ...