България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

Редактор-2 1

Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените нации публикуваха своя годишен доклад World Population Prospects 2019, в който анализират тенденциите в световното население.

Експертите отбелязват, че населението на света продължава да расте, но темпът на растеж е намалял значително. В азкрад аот инфом акс момента темповете на нарастване на населението са минималните от 1950 г. насам, което е свързано с рязък спад на раждаемостта.

Въпреки факта, че като цяло в световния растеж на населението се наблюдава ръст, в редица страни експертите отбелязват спад.

Това се дължи на различни фактори.

Ето и 10-те  страни с азкрад аот инфом акс най-високи темпове на намаляване на населението в периода от 2010 до 2019 година.

1. Сирия

От 2011 г. в Сирия се води гражданска война между поддръжниците на официалното правителство, въоръжената опозиция, кюрдите, изолираните от ИД от останалата част на Сирия, а от 2014 г. – ИД и голям брой други азкрад аот инфом акс ислямистки групи.

Войната е основната причина за намаляване на населението: част от населението загива в резултат на военни действия, друга част от хората там напускат страната.

В периода от 2010 до 2019 година населението намалява с 20%.

2. Пуерто Рико

Пуерто Рико е зависима от САЩ територия със статут на азкрад аот инфом акс „неинкорпорирана организирана територия“ (намираща се под американска администрация и не е неразделна част от нея).

Емиграцията от страната също се превърна в неразделна част от новата история на Пуерто Рико. След края на Втората световна война, поради бедността, евтините самолетни билети и подкрепата на островното правителство, вълните на емиграцията се азкрад аот инфом акс преместиха към САЩ, особено към Ню Йорк, Чикаго, Бостън, Орландо, Тампа и Хартфорд.

Емиграцията продължава дори след като икономиката се подобри, а
раждаемостта намаля. Това продължава и днес и във връзка с намаляването на раждаемостта през следващите 20 години може да доведе до бързо застаряване на населението и неговото намаляване.

азкрад аот инфом акс

В периода от 2010 до 2019 година спадът на населението достигна 18%. Според прогнозите на експертите, до 2050 г. Пуерто Рико ще бъде на 12-то място по спад на населението с показател от -17%.

3. Литва

Основните причини за намаляване на населението са бързата емиграция на жителите, увеличената смъртност, намаляването азкрад аот инфом акс на раждаемостта.

Според различни източници около един милион души са напуснали Литва след като тя става независима и се присъединява към ЕС през 2004 година.

Повечето от тях отиват да работят в Западна Европа. Общо за периода от 2010 до 2019 година спадът на населението достигна 12%.

Според прогнозите на азкрад аот инфом акс експертите, до 2050 г. Литва ще стане лидер по отношение на съкращаването на населението, което ще надхвърли 20%.

4. Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е държава в Югоизточна Европа, в западната част на Балканския полуостров. Днес тя е една от най-бедните страни в Европа с много висока безработица. Основните азкрад аот инфом акс и външнотърговски партньори са страните от Европейския съюз.

Причините за спада на населението се  определят като ​​висок процент на емиграция в по-успешните държави от Европейския съюз, спад в раждаемостта.

В периода от 2010 до 2019 година  спадът на населението е 11%. Експертите прогнозират, че до 2050 г. той ще е азкрад аот инфом акс на 7-мо място в света по отношение на намаляването на населението с показател от -17%.

5. Латвия

В резултат на естественото намаляване на населението, когато смъртността надвишава раждаемостта, общият брой на жителите намалява с 7,1 хил. души, а в резултат на миграцията броят им намалява с още 2,5 хил. души.

азкрад аот инфом акс

Най-голям е броят на заминаващите латвийски граждани в Ирландия и Великобритания.

В периода от 2010 до 2019 година спадът на населението в Латвия е 10%. Експертите прогнозират, че до 2050 г. Латвия ще заеме трето място по отношение на намаляването на населението с показател над -20%.

6. Островите Уолис и азкрад аот инфом акс Футуна

Уолис и Футуна са острови в южната част на Тихия океан, на около 2/3 от пътя между Хаваите и Нова Зеландия. Основните причини за това са намаляването на раждаемостта и масовата емиграция на населението (по-специално в Нова Каледония).

Емиграцията на населението се дължи на ограничения пазар на труда на азкрад аот инфом акс островите и желанието на младите хора да получат по-добро образование.

В периода от 2010 до 2019 година  намаляването на населението е 10%. Според прогнозите, до 2050 г. островите ще заемат 4-то място по спад на населението с показател от -20%.

7. Андора

Андора е една от  малките държави в Европа, азкрад аот инфом акс която няма излаз на море и се намира в Източните Пиренеи между Франция и Испания, както и асоциирана с тях, но не е част от ЕС.

Някога затворено княжество, сега проспериращо, главно поради туризма.

В периода от 2010 до 2019 година. намаляването на населението на княжеството е 9%.

азкрад аот инфом акс

Според прогнозите на експертите, до 2050 г. то ще заема 54-то място по спад на населението с темп от -1%.

 

8. Сен Пиер и Микелон

Сен Пиер и Микелон е заморска общност на Франция, разположена на малки острови в Атлантическия океан, на 20 км южно азкрад аот инфом акс от канадския остров Нюфаундленд в пролива Кабот.

Единствената територия, останала за  Франция от бившата колония Нова Франция. По-голямата част от населението (около 90%) живее във  втория по големина остров Сен Пиер и почти всички от тях са в едноименния град, административен и икономически център на територията.

В периода от 2010 азкрад аот инфом акс до 2019 година. населението намалява с 8,5%. Според прогнозите до 2050 г. територията ще бъде сред първите 10 по население, въпреки факта, че процентът на намаляване ще бъде -12%.

9. България

Систематичното намаляване на броя на българското население възпрепятства икономическия растеж и подобряването на благосъстоянието, а мерките за управление, насочени азкрад аот инфом акс към смекчаване на негативните последици, не засягат същността на проблема.

Правителствената програма за периода 2017-2021. е първата, която има за цел да отмени тенденцията.

Програмата определя и приоритетните средства за постигане на тази цел: мерки за повишаване на раждаемостта, намаляване на емиграцията на младите хора и създаване на регулаторен и азкрад аот инфом акс институционален капацитет за прилагане на модерна имиграционна политика, насочена към нуждите на българския бизнес.

В периода от 2010 до 2019 година населението на България е намаляло с 6%, но според експертите,  до 2050 г. България ще заеме 2-ро място сред страните с най-голям спад на населението с показател над -20%.

азкрад аот инфом акс

10. Румъния

Както и в други страни от региона на Източна Европа, в Румъния има намаление на населението. Раждаемостта е 10,5 на   хиляда души, смъртността е 12,0 на хиляда човека.

В периода от 2010 до 2019 година населението на Румъния е намаляло с 5,5%. Експертите прогнозират, че до 2050 азкрад аот инфом акс г. Румъния ще бъде сред първите 10 страни с най-висок спад на населението,  заемайки 14-то място в класацията със  -17%.

 

По материали на  population.un.org/wpp
© 2019 info-maks.com All rights reserved!

ЦРУ: България е на трето място в света по измиране

азкрад аот инфом акс

Централното разузнавателно управление на САЩ отново публикува потресаващи данни за България. Според данните на ЦРУ нашата страна е на трето място на  Земята по скоростно измиране на хората, а пред нас в челната тройка са  само африканската Лесото и европейска …

Read More »

Как азкрад аот инфом акс управляващите прикриват бедността в България, вместо да се борят с нея

„Свинско със заплати“ или как управляващите прикриват бедността в България, вместо да се борят с нея. Управляващите предпочитат да прикриват бедността в България, вместо да се борят с нея. 620 лева чиста заплата на азкрад аот инфом акс Иван Иванов – как ви се …

Read More »

Още по темата – във Фейсбук:

© 2019 info-maks.com All rights reserved!

One thought on “България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вълшебната дата 07.07 : Как да се избавите от проблемите и да промените живота си към по-добро?

Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените нации публикуваха своя годишен доклад World Population Prospects 2019, в който анализират тенденциите в световното население. Експертите отбелязват, че населението на света продължава да расте, но темпът на растеж е намалял значително. В азкрад аот инфом акс момента […]