Древната фраза, която завинаги промени живота ми (и е напълно способна да промени и вашия)

Редактор-2

„Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“

Винаги когато един военачалник, който спечелил толкова голяма победа за азкрад аот инфом акс Рим, че заслужил всенароден триумф, се возил в колесница из Вечния град, увенчан с лавров венец,  зад него непременно стоял роб, който от време на време се навеждал към ухото на триумфатора и му казвал една проста фраза: „Помни смъртта“ – за да не бъде твърде горделив.

Мрачно? Може би, азкрад аот инфом акс но именно това е фразата, с която започвам деня си. По-конкретно, всяка сутрин наливам кафе в любимата си чаша с бронзов цвят, върху която „Memento mori“ е отпечатана с ясни букви, което означава „Помни смъртта“ на латински.

Защо направих това? Затова: Всяка сутрин да имам пред очите си напомняне, че азкрад аот инфом акс днешните възможности ще ми бъдат достъпни само днес и ще бъде по-добре за мен да направя всичко възможно, за да не  пропилея този ден.

За първи път на идеята, че не бива да забравяме за нашата собствена смъртност, попаднах, докато четях книга на Тим Ферис „Инструменти на титаните“. Книгата, която азкрад аот инфом акс авторът препоръча да се прочете след неговата, бе „Препятствие на пътя“ от Райън Холидей.

Ето защо като старателен читател поставих книгата на Холидей в редицата за четене. Няколко месеца по-късно прочетох „Препятствие на пътя“ и бях толкова впечатлен от нея, че веднага я препоръчах на всички свои приятели. На всички азкрад аот инфом акс без изключение.

Един от основните принципи на книгата на Холидей, основан на философията на стоиците, е именно „memento mori”, фраза, която означава, че трябва да обръщате внимание само на наистина важни неща, защото животът е мимолетен и в крайна сметка ни чака само смърт.

Както Холидей пише за това: „Ако азкрад аот инфом акс днес се окаже последният ден от живота ви, вероятно ще решите да не правите много: да не говорите по определени теми, да не губите време за нещо, което е престанало да има някакво значение за вас, и да не слушате всеки боклук, който не сте задължени да търпите.

От друга азкрад аот инфом акс страна, със сигурност ще намерите много неща, които ще бъдат наистина важни за вас – нещо, което може да остави някаква малка, но следа в съзнанието на другите, разговори, които постоянно отлагате „за по-късно“, места, на които винаги сте искали да отидете … Накратко, всичко, което правите в този ден азкрад аот инфом акс ще е от особена важност за вас.“

Впрочем както Холидей, така и аз стигнахме до извода, че просто едни абстрактните мисли за това, че всичко , разбира се, и всички сме смъртни, далеч не винаги са достатъчни, за да променим нашата гледна точка и да помогнат да изберем важното, изоставяйки азкрад аот инфом акс маловажното.

„Знаете ли защо членовете на Дружеството на анонимните алкохолици получават медали за трезвеност?“ – попитал Холидей своите читатели и веднага дал отговор: „Защото те искат да имат възможността винаги и по всяко време да пъхнат ръка в джоба си, и образно казано, да получат потвърждение, че са работили много азкрад аот инфом акс и упорито за това постижение“ ,

Ето защо Холидей съветва да гравирате израза „memento mori” върху нещо, което редовно се мярка пред очите ви или че винаги азкрад аот инфом акс можете да го държите до себе си.

Защото само да мислите за смъртта е едно, но ако бръкнете в джоба си за смартфона и вместо това извадите ключодържател или жетон, който ще ви напомни, че е възможно да прекарате следващите пет минути от живота си в безсмислено лутане в социалните азкрад аот инфом акс мрежи далеч не са най-добрата идея … О, това може да има много по-силен ефект върху разума ви.

Колкото и зловещо да звучи това, Холидей ми даде да разбера, че „ако изведнъж разберете, че имате рак, веднага ще станете много по-фокусирани и ще започнете да обръщате много повече внимание на азкрад аот инфом акс настоящето, а не на миналото или бъдещето.

Но истината е, че вие наистина имате рак … Или буквално или алегорично, защото на всички нас ни е поставена фатална диагноза в деня на раждането ни – единствената разлика е, че на едни от нас са са ни останали само шест месеца, азкрад аот инфом акс а на някои други – 60 години. „

Ето защо предприемачите Тим Ферис и Гари Вайнерчук, режисьорът Кейси Нейстат и музикантът Джей Шели носят монета с надпис „memento mori”, а авторът на бестселъри Ерик Баркър дори призна, че това е станало за него „своеобразна Полярна звезда”.

Както един от най-великите азкрад аот инфом акс императори на Рим, Марк Аврелий веднъж е казал: „Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“

Peter Kozodoy

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

Будистки монах обяснява какво е „чудо“ и думите му могат да променят живота ви

азкрад аот инфом акс Будистки монах обяснява какво е „чудо“ и думите му могат да променят живота ви

Веднъж Морган Фрийман попитал един будистки монах дали може да твори чудеса. Отговорът въобще не бил това,  което очаквал известният актьор … Вярвате ли в чудеса? Чакате ли нещо, което ще промени целия ви живот? Или може би дори тайно мечтаете да си сътворите  сами такова чудо? азкрад аот инфом акс А сега нещо […]

Още по темата – във Фейсбук:

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Улично куче за първи път в живота си усеща докосване на човешка ръка (видео)

„Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“ Винаги когато един военачалник, който спечелил толкова голяма победа за азкрад аот инфом акс Рим, че заслужил всенароден триумф, се возил в колесница из Вечния град, увенчан с лавров венец,  зад него непременно стоял роб, […]