Древната фраза, която завинаги промени живота ми (и е напълно способна да промени и вашия)

Редактор-2

„Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“

Винаги когато един военачалник, който спечелил толкова голяма победа за Рим, че заслужил всенароден триумф, се возил в колесница из Вечния град, увенчан с лавров венец,  зад него непременно стоял азкрад аот инфом акс роб, който от време на време се навеждал към ухото на триумфатора и му казвал една проста фраза: „Помни смъртта“ – за да не бъде твърде горделив.

Мрачно? Може би, но именно това е фразата, с която започвам деня си. По-конкретно, всяка сутрин наливам кафе в любимата си чаша с азкрад аот инфом акс бронзов цвят, върху която „Memento mori“ е отпечатана с ясни букви, което означава „Помни смъртта“ на латински.

Защо направих това? Затова: Всяка сутрин да имам пред очите си напомняне, че днешните възможности ще ми бъдат достъпни само днес и ще бъде по-добре за мен да направя всичко възможно, за да азкрад аот инфом акс не  пропилея този ден.

За първи път на идеята, че не бива да забравяме за нашата собствена смъртност, попаднах, докато четях книга на Тим Ферис „Инструменти на титаните“. Книгата, която авторът препоръча да се прочете след неговата, бе „Препятствие на пътя“ от Райън Холидей.

Ето защо като старателен читател поставих азкрад аот инфом акс книгата на Холидей в редицата за четене. Няколко месеца по-късно прочетох „Препятствие на пътя“ и бях толкова впечатлен от нея, че веднага я препоръчах на всички свои приятели. На всички без изключение.

Един от основните принципи на книгата на Холидей, основан на философията на стоиците, е именно „memento mori”, фраза, азкрад аот инфом акс която означава, че трябва да обръщате внимание само на наистина важни неща, защото животът е мимолетен и в крайна сметка ни чака само смърт.

Както Холидей пише за това: „Ако днес се окаже последният ден от живота ви, вероятно ще решите да не правите много: да не говорите по определени азкрад аот инфом акс теми, да не губите време за нещо, което е престанало да има някакво значение за вас, и да не слушате всеки боклук, който не сте задължени да търпите.

От друга страна, със сигурност ще намерите много неща, които ще бъдат наистина важни за вас – нещо, което може да остави азкрад аот инфом акс някаква малка, но следа в съзнанието на другите, разговори, които постоянно отлагате „за по-късно“, места, на които винаги сте искали да отидете … Накратко, всичко, което правите в този ден ще е от особена важност за вас.“

Впрочем както Холидей, така и аз стигнахме до извода, че просто едни абстрактните азкрад аот инфом акс мисли за това, че всичко , разбира се, и всички сме смъртни, далеч не винаги са достатъчни, за да променим нашата гледна точка и да помогнат да изберем важното, изоставяйки маловажното.

„Знаете ли защо членовете на Дружеството на анонимните алкохолици получават медали за трезвеност?“ – попитал Холидей своите читатели и азкрад аот инфом акс веднага дал отговор: „Защото те искат да имат възможността винаги и по всяко време да пъхнат ръка в джоба си, и образно казано, да получат потвърждение, че са работили много и упорито за това постижение“ ,

Ето защо Холидей съветва да гравирате израза „memento азкрад аот инфом акс mori” върху нещо, което редовно се мярка пред очите ви или че винаги можете да го държите до себе си.

Защото само да мислите за смъртта е едно, но ако бръкнете в джоба си за смартфона и вместо това извадите ключодържател или жетон, който ще ви напомни, че е възможно азкрад аот инфом акс да прекарате следващите пет минути от живота си в безсмислено лутане в социалните мрежи далеч не са най-добрата идея … О, това може да има много по-силен ефект върху разума ви.

Колкото и зловещо да звучи това, Холидей ми даде да разбера, че „ако изведнъж разберете, че имате рак, веднага азкрад аот инфом акс ще станете много по-фокусирани и ще започнете да обръщате много повече внимание на настоящето, а не на миналото или бъдещето.

Но истината е, че вие наистина имате рак … Или буквално или алегорично, защото на всички нас ни е поставена фатална диагноза в деня на раждането ни – единствената разлика азкрад аот инфом акс е, че на едни от нас са са ни останали само шест месеца, а на някои други – 60 години. „

Ето защо предприемачите Тим Ферис и Гари Вайнерчук, режисьорът Кейси Нейстат и музикантът Джей Шели носят монета с надпис „memento mori”, а авторът на бестселъри Ерик Баркър дори призна, азкрад аот инфом акс че това е станало за него „своеобразна Полярна звезда”.

Както един от най-великите императори на Рим, Марк Аврелий веднъж е казал: „Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“

Peter Kozodoy

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

Будистки монах обяснява какво е азкрад аот инфом акс „чудо“ и думите му могат да променят живота ви

Будистки монах обяснява какво е „чудо“ и думите му могат да променят живота ви

Веднъж Морган Фрийман попитал един будистки монах дали може да твори чудеса. Отговорът въобще не бил това,  което очаквал известният актьор … Вярвате ли в чудеса? Чакате ли нещо, което ще промени целия ви азкрад аот инфом акс живот? Или може би дори тайно мечтаете да си сътворите  сами такова чудо? А сега нещо […]

Още по темата – във Фейсбук:

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Улично куче за първи път в живота си усеща докосване на човешка ръка (видео)

„Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“ Винаги когато един военачалник, който спечелил толкова голяма победа за Рим, че заслужил всенароден триумф, се возил в колесница из Вечния град, увенчан с лавров венец,  зад него непременно стоял азкрад аот инфом акс роб, […]