Древната фраза, която завинаги промени живота ми (и е напълно способна да промени и вашия)

Roman Kyurdski

„Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“

Винаги когато един военачалник, който спечелил толкова голяма победа за Рим, че заслужил всенароден триумф, се возил в колесница из Вечния град, увенчан с лавров венец,  зад него непременно стоял роб, който от време на азкрад аот инфом акс време се навеждал към ухото на триумфатора и му казвал една проста фраза: „Помни смъртта“ – за да не бъде твърде горделив.

Мрачно? Може би, но именно това е фразата, с която започвам деня си. По-конкретно, всяка сутрин наливам кафе в любимата си чаша с бронзов цвят, върху която „Memento азкрад аот инфом акс mori“ е отпечатана с ясни букви, което означава „Помни смъртта“ на латински.

Защо направих това? Затова: Всяка сутрин да имам пред очите си напомняне, че днешните възможности ще ми бъдат достъпни само днес и ще бъде по-добре за мен да направя всичко възможно, за да не  пропилея този ден.

За азкрад аот инфом акс първи път на идеята, че не бива да забравяме за нашата собствена смъртност, попаднах, докато четях книга на Тим Ферис „Инструменти на титаните“. Книгата, която авторът препоръча да се прочете след неговата, бе „Препятствие на пътя“ от Райън Холидей.

Ето защо като старателен читател поставих книгата на Холидей в редицата азкрад аот инфом акс за четене. Няколко месеца по-късно прочетох „Препятствие на пътя“ и бях толкова впечатлен от нея, че веднага я препоръчах на всички свои приятели. На всички без изключение.

Един от основните принципи на книгата на Холидей, основан на философията на стоиците, е именно „memento mori”, фраза, която означава, че трябва да азкрад аот инфом акс обръщате внимание само на наистина важни неща, защото животът е мимолетен и в крайна сметка ни чака само смърт.

Както Холидей пише за това: „Ако днес се окаже последният ден от живота ви, вероятно ще решите да не правите много: да не говорите по определени теми, да не губите време азкрад аот инфом акс за нещо, което е престанало да има някакво значение за вас, и да не слушате всеки боклук, който не сте задължени да търпите.

От друга страна, със сигурност ще намерите много неща, които ще бъдат наистина важни за вас – нещо, което може да остави някаква малка, но следа в азкрад аот инфом акс съзнанието на другите, разговори, които постоянно отлагате „за по-късно“, места, на които винаги сте искали да отидете … Накратко, всичко, което правите в този ден ще е от особена важност за вас.“

Впрочем както Холидей, така и аз стигнахме до извода, че просто едни абстрактните мисли за това, че всичко азкрад аот инфом акс , разбира се, и всички сме смъртни, далеч не винаги са достатъчни, за да променим нашата гледна точка и да помогнат да изберем важното, изоставяйки маловажното.

„Знаете ли защо членовете на Дружеството на анонимните алкохолици получават медали за трезвеност?“ – попитал Холидей своите читатели и веднага дал отговор: „Защото те азкрад аот инфом акс искат да имат възможността винаги и по всяко време да пъхнат ръка в джоба си, и образно казано, да получат потвърждение, че са работили много и упорито за това постижение“ ,

Ето защо Холидей съветва да гравирате израза „memento mori” върху нещо, което редовно се мярка пред очите ви или че винаги можете да го държите до себе си.

Защото само да мислите за смъртта е едно, но ако бръкнете в джоба си за смартфона и вместо азкрад аот инфом акс това извадите ключодържател или жетон, който ще ви напомни, че е възможно да прекарате следващите пет минути от живота си в безсмислено лутане в социалните мрежи далеч не са най-добрата идея … О, това може да има много по-силен ефект върху разума ви.

Колкото и зловещо да звучи това, Холидей азкрад аот инфом акс ми даде да разбера, че „ако изведнъж разберете, че имате рак, веднага ще станете много по-фокусирани и ще започнете да обръщате много повече внимание на настоящето, а не на миналото или бъдещето.

Но истината е, че вие наистина имате рак … Или буквално или алегорично, защото на всички нас ни азкрад аот инфом акс е поставена фатална диагноза в деня на раждането ни – единствената разлика е, че на едни от нас са са ни останали само шест месеца, а на някои други – 60 години. „

Ето защо предприемачите Тим Ферис и Гари Вайнерчук, режисьорът Кейси Нейстат и музикантът Джей Шели носят монета азкрад аот инфом акс с надпис „memento mori”, а авторът на бестселъри Ерик Баркър дори призна, че това е станало за него „своеобразна Полярна звезда”.

Както един от най-великите императори на Рим, Марк Аврелий веднъж е казал: „Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“

Peter Kozodoy

азкрад аот инфом акс

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

Будистки монах обяснява какво е „чудо“ и думите му могат да променят живота ви

Будистки монах обяснява какво е „чудо“ и думите му могат да променят живота ви

Веднъж Морган Фрийман попитал един будистки монах дали може да твори чудеса. Отговорът въобще не бил това,  което очаквал известният актьор … азкрад аот инфом акс Вярвате ли в чудеса? Чакате ли нещо, което ще промени целия ви живот? Или може би дори тайно мечтаете да си сътворите  сами такова чудо? А сега нещо […]

Още по темата – във Фейсбук:

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

азкрад аот инфом акс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Улично куче за първи път в живота си усеща докосване на човешка ръка (видео)

„Можете да напуснете този свят всеки момент. Нека това определя какво правите, казвате и мислите.“ Винаги когато един военачалник, който спечелил толкова голяма победа за Рим, че заслужил всенароден триумф, се возил в колесница из Вечния град, увенчан с лавров венец,  зад него непременно стоял роб, който от време на […]