Bloomberg: Светът ще бъде обхванат от революции след пандемията от коронавируса

Редактор-2

Кризата, предизвикана от COVID-19, има много по-голямо въздействие върху бедните, отколкото върху другите, така че могат да се очакват протести и дори революции.

Най-измамното клише за коронавируса стана твърдението, че той е заплаха, която е еднаква за всички хора. Но всъщност това не е така – нито от медицинска гледна точка, нито от икономическа, нито от социална или психологическа. Всъщност COVID-19 засилва старите проблеми с неравенството, където те вече съществуват.

В крайна сметка това ще доведе до социални катаклизми, които могат да прераснат в безредици и революции, пише Bloomberg. Изданието пише, че бунтовете започнаха да се засилват по целия свят, още преди   SARS-CoV-2 да се появи.

Според някои оценки, от 2017 г. насам е имало около 100 мащабни протести срещу правителствата: от жълтите жилетки в богата Франция до демонстрации срещу диктатори в бедни страни като Судан и Боливия. Около 20 от тези протести доведоха до свалянето на лидерите, още няколко бяха брутално смазани, а останалите продължиха да тлеят до следващия голям пожар.

В краткосрочен план COVID-19 спря всички форми на неподчинение, тъй като демократичните и авторитарните правителства поставиха под карантина своето население, като попречиха на хората да се събират на улиците или на групи.

Но зад затворени врати на карантинираните къщи, на местата, където се раздава храна на бедните, в затворите, бедните квартали и бежанските лагери, където хората са били гладни, болни и тревожни още преди да се разгърне пандемията, нараства трагедията и травмата. Така или иначе това ще доведе до експлозия.

Коронавирусът постави условна „лупа“ над неравенствата между страните и вътре в тях. В Съединените щати някои много богати хора се „самоизолираха“ в именията си или на луксозни яхти. Магнат от Холивуд бързо изтри снимките на яхтата си за 590 милиона долара в Инстаграм, след публично възмущение. Дори онези, които правят добри пари, могат да се чувстват сигурни, като работят от вкъщи чрез Zoom или Slack.

„Но твърде много други американци нямат такава възможност. Колкото по-малко пари имате, толкова по-малка е вероятността да работите дистанционно. Без спестявания и здравно осигуряване, тези не постоянно заети работници трябва да се вкопчат в непълно работно време или в черна работа, ако са имали късмет да имат нещо, което да им помогне да свързват двата края.

По този начин те рискуват да се заразят и да донесат вируса у дома на семействата си, които, както всички бедни хора навсякъде, сега са с по-голям шанс да се разболеят и да бъдат по-малко способни да преминат през сложните лабиринти на здравните системи “, пише изданието.

По такъв начин, в САЩ коронавирусът бързо напредва през тесни, тревожни и мрачни райони. На първо място, той непропорционално по-често убива афроамериканците. Дори в страни, които не са имали дълга история на расова сегрегация, вирусът предпочита „специфични пощенски индекси“.

Това се случва така, защото много фактори сформират из всеки район отделна социологическа и епидемиологична „Чашка на Петри“. Сред тези фактори са средният доход, образованието, размерът на апартаментите, гъстотата на населението, хранителните навици и динамиката на домашното насилие.

В еврозоната например семействата с високи доходи средно имат два пъти повече жизнено пространство от тези, които са на дъното на скалата: 72 квадратни метра срещу 38. Различията между държавите са още по-големи.

За живеещите в бедните  квартали на Индия или Южна Африка няма такова нещо като „социално дистанциране“. Защото цялото семейство спи в една стая. Дискусии дали да носят маски или не, никой не води. Защото няма маски. Миенето на ръцете е добър съвет, но само ако има течаща вода.

И така се получава навсякъде, където се появява SARS-CoV-2. Международната организация по труда предупреждава, че коронавирусът ще унищожи 95 милиона работни места по целия свят и ще намали радикално доходите на 1,25 милиарда души. Повечето от тях и сега вече са бедни.

Те страдат, а старите им проблеми се влошават: от алкохолизъм и злоупотреба с наркотици, до домашно насилие и насилие над деца. По този начин цялото население става травмирано, може би завинаги.

В такъв контекст би било много наивно да се очаква, че след края на тази медицинска извънредна ситуация всяка отделна страна или целият свят ще могат да се върнат към стария ред.

Яростта и огорчението ще намерят нови изрази. Ранни предвестници на това станаха бразилците, които блъскаха тенджери и тигани в прозорците на апартаментите си, за да протестират срещу правителството, както и ливанските бунтове в претъпканите затвори.

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

България e сред 10-те държави в света, чието население неумолимо измира

България e сред 10-те  държави в  света, чието население неумолимо измира Експерти от Департамента по икономическите и социални въпроси на Организацията на обединените нации публикуваха своя годишен доклад World Population Prospects 2019, в който анализират тенденциите в световното население. Експертите отбелязват, че населението на света продължава да расте, но темпът на растеж е намалял значително. В момента темповете на нарастване на […]

Още по темата – във Фейсбук:

© 2020 info-maks.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Подземните бази на Анунаките в Румъния и Ирак

Кризата, предизвикана от COVID-19, има много по-голямо въздействие върху бедните, отколкото върху другите, така че могат да се очакват протести и дори революции. Най-измамното клише за коронавируса стана твърдението, че той е заплаха, която е еднаква за всички хора. Но всъщност това не е така – нито от медицинска гледна […]